Делян Пеевски: ЦИК е компрометиран след грубата намеса на Румен Радев

0
Коалиция "ДПС - Ново начало" оспорва решението на ЦИК пред ВАС
Коалиция "ДПС - Ново начало" оспорва решението на ЦИК пред ВАС

Коалиция "ДПС - Ново начало" оспорва решението на ЦИК пред ВАС

Коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" предприе правни действия срещу Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с отказа за регистрация за предстоящите парламентарни избори. Жалба бе подадена до Върховния административен съд (ВАС) днес, оспорвайки решението на ЦИК да не допусне коалицията до участие в изборите, насрочени за 27 октомври 2024 година.

В официално съобщение до медиите, разпространено от "ДПС - Ново начало", се разкриват детайли от подадената жалба. Според коалицията, отказът на ЦИК е необоснован, тъй като всички необходими документи са били надлежно представени в съответствие с изискванията на Изборния кодекс.

В жалбата се посочва: "Считаме, че този отказ е незаконосъобразен, тъй като Коалицията е представила всички необходими документи, съгласно Изборния кодекс. ЦИК напълно тенденциозно игнорира обстоятелството, че коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало" първа е заявила своята регистрация в комисията, по електронен път, подавайки в 0:05 часа на 02.09.2024г., редовно заявление, подписано с електронните подписи на представляващите коалицията лица."

Коалицията подчертава, че е формирана на 27 август 2024 година, разполагайки с нотариално заверено съгласие от ръководството на парламентарната група на партия "Движение за права и свободи" за използване на името и абревиатурата на партията. На тази основа, коалицията счита всички последващи участия на ДПС в други коалиции и употребата на партийната абревиатура в техните наименования за недопустими и в нарушение на закона.

Делян Пеевски, който заема постовете председател на ДПС и на парламентарната група на партията, изрази остра критика към ЦИК. Според него, комисията е загубила статута си на независим орган, отговорен за провеждането на честни и демократични избори. Пеевски обвини президента Румен Радев в "явна и груба намеса" и оказване на натиск върху председателя на ЦИК в полза на отцепници от ДПС, което според него е доказателство за руско влияние.

"Всякакви пропагандни манипулации и явни машинации в нарушение на изборното законодателство и демократичните принципи няма да спрат новото начало и необходимостта след тези парламентарни избори евроатлантическата посока на развитие на България да бъде потвърдена и отстоявана от най-висшия държавен орган – Народното събрание," заяви Пеевски.

Развитието на ситуацията поставя под въпрос прозрачността на предизборния процес и повдига сериозни въпроси относно независимостта на ключови институции в българската демократична система. Предстои да се види как ВАС ще реагира на подадената жалба и какви ще бъдат последствията за предстоящите избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    5345
    на тая свиня няма ли най-после да ѝ спре пейсмейкъра?
  • 4
    2
    Гражданин
    Браво на г-н Радев взел е стръха на дебелия Сигорни и вечер го сънува как го тика в дрънголника .
  • 6
    1
    Пеевски е
    Дебело и грозно прасе
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари