ВАС гледа делото за отстраняването на Андрей Гюров от БНБ

0
Съдебният спор може да преначертае правилата в банковия сектор
Съдебният спор може да преначертае правилата в банковия сектор Снимка: БТА

Съдебният спор може да преначертае правилата в банковия сектор

Върховният административен съд (ВАС) ще разгледа делото, оспорващо освобождаването на Андрей Гюров от позицията му на подуправител в Българската народна банка (БНБ). Това се случва след предишното заседание в началото на август, когато Гюров поиска отвод на председателя на съдебния състав.

Съдия Георги Чолаков, който е и председател на ВАС, беше обект на искането за отвод. Гюров аргументира своето искане с твърдения за нарушаване на принципа за случайно разпределение на делата и изрази съмнения относно безпристрастността на потенциалното решение. Въпреки това, ВАС отхвърли искането на Гюров като неоснователно.

Историята на този правен спор започна в средата на юли, когато Управителният съвет на БНБ взе решение за освобождаването на Гюров от длъжност. Това решение беше базирано на становище на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Според комисията, участието на Гюров в търговско дружество и политическа партия е несъвместимо с позицията му на подуправител в централната банка.

Този случай повдига важни въпроси относно независимостта на ключови институции като БНБ и прилагането на антикорупционното законодателство в България. Развитието на делото се следи с интерес от финансовите среди и обществеността, тъй като то може да има значителни последици за управлението на централната банка и прилагането на правилата за конфликт на интереси в публичния сектор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари