Андрей Гюров загуби искането си за отвод на председателя на ВАС

0
Върховните съдии единодушно отхвърлиха молбата на подуправителя на БНБ
Върховните съдии единодушно отхвърлиха молбата на подуправителя на БНБ Снимка: БТА

Върховните съдии единодушно отхвърлиха молбата на подуправителя на БНБ

Днес Върховният административен съд (ВАС) единодушно отхвърли искането на отстранения подуправител на БНБ Андрей Гюров за отвод на председателя на съда Георги Чолаков. Съдебният състав по административно дело № 7373 от 2024 г. счете, че твърденията на Гюров са субективни и не се основават на конкретни обстоятелства, които да поставят под съмнение безпристрастието на Чолаков.

Основания за отхвърляне на искането

Андрей Гюров представи молбата си за отвод в края на второто съдебно заседание, като се позова на публични изказвания на политика Христо Иванов. Върховните съдии обаче прецениха, че тези твърдения почиват на субективни възприятия и не са подкрепени с конкретни доказателства. Според съдебния състав, не съществуват обективни обстоятелства, които да пораждат основателно съмнение за безпристрастието на председателя Георги Чолаков.

Съдебна ваканция и дежурни състави

Според Закона за съдебната власт, съдилищата са в съдебна ваканция от 15 юли до 1 септември, като през този период делата не се разглеждат в открити съдебни заседания. Изключение се прави за определени категории дела, които трябва да се разглеждат в срок, по-кратък от един месец. Делото на Андрей Гюров попада в тази категория, като ВАС трябва да се произнесе по него в 14-дневен срок.

Практиката на ВАС по време на съдебната ваканция

Дежурните състави във ВАС за периода на съдебната ваканция се определят със заповед на председателя на съда. За тази година, дежурните съдии са назначени със заповед № РД-06-136/10.06.2024 г., издадена на основание чл. 329, ал. 4 от Закона за съдебната власт. Делата, които подлежат на разглеждане в открити съдебни заседания, се разпределят на случаен принцип между дежурните съдии за съответната седмица.

Заключение и окончателно определение

Съдебният състав цитира всички административни дела, разпределени по този ред, в своето определение. Определението по административно дело № 7373 от 2024 г. е окончателно и не подлежи на обжалване. С това решение, ВАС потвърди своята позиция, че твърденията на Гюров не са достатъчни за отвод на председателя Георги Чолаков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    До 1:
    До 1: хахах, сега модерното е точно обратното - колкото си по-некадърен и не ставаш за нищо - изтигат те на по-висок пост. Нищо чудно предателят Гюрчо да го назначат за съветник на кристалина георгиева... или подобно назначение.
  • 1
    2
    ристю - убиецът на България
    Този гюроф е срам за България! Позовал се е на скандалния американски агент, национален предател и убиец на България - ристю! гюроф дори не е имал професионални качества и е нямал професионална компетентност, когато е бил назначен на поста. Беше назначен, защото беше политическо решение на американския агент ристю, когато беше в коалиция с герб и с депесе!
  • 0
    1
    Мухахахахаха
    Този ПеПерастки мошеник трябва да получи забрана да заема какъвто и да е пост до края на живота си!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари