Върховният административен съд отхвърли жалбата на Андрей Гюров

0
Магистратите не спряха действията по отстраняването на подуправителя на БНБ
Магистратите не спряха действията по отстраняването на подуправителя на БНБ Снимка: БГНЕС

Магистратите не спряха действията по отстраняването на подуправителя на БНБ

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли искането на Андрей Гюров за спиране на отстраняването му от поста подуправител на Българска народна банка (БНБ) заради установена несъвместимост. Решението на съда идва след като Комисията за противодействие на корупцията установи, че Гюров участва в дружество с ограничена отговорност и управителните органи на две сдружения, което нарушава законовите изисквания за неговата длъжност.

Определението на ВАС може да бъде обжалвано с частна жалба пред петчленен състав на съда в срок от 7 дни. Делото предстои да бъде разгледано по същество на 2 август, когато ще бъде направена окончателната оценка на ситуацията.

Върховните магистрати обосновават решението си, като подчертават, че спирането на правомощията на подуправителя е временна мярка, която се налага по изключение при определени предпоставки и за определен период от време. Те допълват, че евентуалните настъпили или предстоящи вреди, претендирани от жалбоподателя, не са противопоставими на защитения от закона обществен интерес. Личните или имуществени интереси на Гюров не могат да обосноват спиране на действието на обжалвания акт, се казва още в становището на съда.

Съдът отбелязва, че в искането на Андрей Гюров не се съдържат твърдения, които да обосноват значителна или трудно поправима лична или имуществена вреда. Освен това, от представените доказателства не се установява опасност от настъпване на вреди. В този контекст, ВАС счита, че искането за спиране на действията по отстраняването е неоснователно.

Преди месец Комисията за противодействие на корупцията установи несъвместимост по отношение на Андрей Гюров, който изпълнява длъжността подуправител и ръководител на управление „Емисионно“ в БНБ. Случаят предстои да бъде разгледан в съда и парламента, където ще бъде взето окончателното решение относно неговата длъжност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари