Андрей Гюров: Съмнява ме независимостта на състава на ВАС

1
Трябва да бъде изключено всяко обосновано притеснение за пристрастност на съда
Трябва да бъде изключено всяко обосновано притеснение за пристрастност на съда

Трябва да бъде изключено всяко обосновано притеснение за пристрастност на съда

На 16 юли 2024 година, Българската народна банка отстрани Андрей Гюров от поста му като подуправител, след като Комисията за противодействие на корупцията установи несъвместимост поради неговото участие в няколко дружества. Гюров коментира случая в студиото на „Здравей, България” по NOVA.

Върховният административен съд все още не е взел решение дали освобождаването на Гюров е било законно, тъй като магистратите все още не са получили необходимата преписка от Антикорупционната комисия. Междувременно, Андрей Гюров поиска отвод на председателя на съдебния състав, който е и председател на ВАС - Георги Чолаков.

„Върховният административен съд, който назначава дата за разглеждане на делото, в което аз обжалвам решението на Комисията за противодействие на корупцията, отбелязва, че комисията не е представила никакви доказателства за извършване на дейност, която да нарушава закона за БНБ”, заяви Гюров.

Той също така подчерта, че производството е особено и се развива в рамките на 14 дни на една инстанция. „Ако говорехме за независим съд, аз нямаше да имам никакви съмнения”, добави той.

Гюров изрази и съмнения, че е нарушено не само българското, но и европейското законодателство. „Трябва да бъде изключено всяко обосновано притеснение за липса на независимост и за пристрастност на съда”, коментира той.

Той изрази и подозрения, че Георги Чолаков не е бил назначен за докладчик по стандартния ред, а делото е било разпределено с вътрешна заповед, за да попадне на него.

Така, случаят с освобождаването на Андрей Гюров от поста подуправител на БНБ остава неразрешен, а съмненията относно обективността на съдебния процес продължават да витаят във въздуха.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Учуден
    Не съм учуден.че този нагъл ПеПераст,който е бил част от управлението на фирми,докато е бил и подуправител в БНБ (нещо категорично забранено) сега обикаля студията и хленчи,че ВАС му бил виновен....марш обратно в канала бе,ПеПераст!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари