Ваня Нушева: ЦИК избягва решение по казуса с ДПС

0
Ваня Нушева: ЦИК избягва решение по казуса с ДПС
Ваня Нушева: ЦИК избягва решение по казуса с ДПС Видео: NOVA

Според експерта Комисията не иска да играе ролята на арбитър в партийните конфликти

Централната избирателна комисия (ЦИК) е взела странно и трудно обяснимо решение относно Движението за права и свободи (ДПС), коментира експертът по изборни системи Ваня Нушева. Според нея решението на Комисията е било повлияно от напрежението около регистрацията на партиите за предстоящите избори, като ЦИК е предпочела да не се намесва в спор вътре в партията.

Нушева изрази мнение в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS, че комисията е използвала правото си да не формира мнозинство от две трети, което на практика води до отказ за регистрация. Тя посочи, че това е показател за нежеланието на ЦИК да играе ролята на арбитър във вътрешнопартийни конфликти.

Според Нушева Комисията се е възползвала от разпоредба в Изборния кодекс, която ѝ позволява да предоставя указания на партиите и коалициите, подали документи за регистрация, за да отстранят проблеми и несъответствия. Това действие на ЦИК демонстрира, че тя избягва да взема конкретни решения в ситуации на вътрешнопартийни конфликти, като в случая с ДПС.

Експертът също така подчерта, че съществува възможност за подаване на заявление само от името на партията, но изрази съмнения дали ЦИК би взела решение по подобно заявление, преди Върховният административен съд (ВАС) да се произнесе по съответния казус. Според нея, по-вероятно е Комисията да изчака решението на съда, за да го вземе предвид в действията си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари