В зоопарка в Хирошима чакат да се роди африканско горско слонче

0
Видът е класифициран като "критично застрашен"
Видът е класифициран като "критично застрашен"

Видът е класифициран като "критично застрашен"

Зоологическата градина "Аса" в град Хирошима отбеляза исторически момент, след като бе потвърдена първата бременност на женска от критично застрашения вид Африкански горски слон в Япония. Това забележително събитие има особено значение, тъй като в света има само три представители на този вид, които живеят в плен, съобщи БТА. Видът е класифициран като "критично застрашен" според Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN).

Редкият вид с нова надежда

Африканските горски слонове са много рядък вид, който е на ръба на изчезването в дивата природа. Загубата на хабитат и бракониерството са основни фактори за намаляването на техните популации. Зоологическата градина в Хирошима работи усилено за съхранението на този вид, като през 2022 година взе назаем мъжки слон от друга зоологическа градина, за да подпомогне успешното зачеване на потомство.

Дългоочакваното потомство

Бременността на женската слоница е потвърдена чрез ехография на 14 август тази година. Екипът на зоопарка ще продължи да следи здравето на бъдещата майка до раждането, което се очаква да се случи някъде между август и октомври следващата година. Бременността при слоновете обикновено продължава от 20 до 22 месеца, което прави този период от жизненоважно значение за успешното раждане и здравето на майката и бъдещото й потомство.

Слоницата, която е на около 25 години, пристигна в зоологическата градина в Хирошима през 2001 година от Буркина Фасо. През всичките тези години тя е част от програмата за опазване на застрашени видове и успешното зачеване е важен успех не само за зоопарка, но и за глобалните усилия за съхранението на Африканския горски слон.

Международно значение на новината

Новината за бременността на слоницата в Хирошима е значима и отвъд границите на Япония, като привлича вниманието на природозащитници и зоологически градини по целия свят. Успешното размножаване на този вид в плен дава надежда за бъдещето на вида, чийто брой в дивата природа продължава да намалява с тревожни темпове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари