Ураганът „Борис“ заля Италия

0
Броят на жертвите достигна 24 души, а хиляди са евакуирани от домовете си
Броят на жертвите достигна 24 души, а хиляди са евакуирани от домовете си Снимка: EPA / БГНЕС

Броят на жертвите достигна 24 души, а хиляди са евакуирани от домовете си

Европа е изправена пред безпрецедентна криза, причинена от катастрофални наводнения, които засегнаха няколко страни. Броят на жертвите достигна 24 души, а хиляди са евакуирани от домовете си в опит да се спасят от стихията.

Северна Италия е сред най-тежко засегнатите райони. Регионът Емилия-Романя е обхванат от хаос, причинен от проливни дъждове, които доведоха до преливане на реки и активиране на свлачища. Градовете Равена, Форли и Болоня са особено тежко засегнати, като цели квартали са потопени под вода, достигаща на места дълбочина от 2 метра.

Реките Ламоне и Марзено излязоха от коритата си, а нивото на река Сенио надхвърли всички исторически рекорди. Железопътният транспорт в региона е напълно преустановен, което допълнително усложнява ситуацията.

В момента спасителните екипи полагат героични усилия да достигнат до хора, затрупани от свлачища. В операцията са включени Червеният кръст, доброволци, линейки, автомобили с висока проходимост, гумени лодки, екипи за водно спасяване и хеликоптери на военновъздушните сили.

Ситуацията в Полша също е критична. В района на град Вроцлав 16 000 войници, полицаи и хиляди доброволци работят неуморно за укрепване на дигите, изградени през последните дни. Използват се чували с пясък, за да се забави прииждащата вода от реките Дунав и Одер.

Председателят на Европейската комисия пристига във Вроцлав, за да проведе разговори с премиерите на засегнатите държави и да обсъди мерките за справяне с кризата.

Сателитни снимки разкриват мащаба на щетите, нанесени от наводненията в Полша и Чехия. Ситуацията подчертава необходимостта от по-добра подготвеност на Европейския съюз за природни бедствия, свързани с климатичните промени.

Янез Ленарчич, еврокомисар за реакцията при кризи, коментира ситуацията пред Европейския парламент в Страсбург: "Не се заблуждавайте – това не е аномалия. Тези катаклизми бързо се превръщат в норма за споделеното ни бъдеще."

В унгарската столица Будапеща, река Дунав вече прелива, а властите очакват пикът на водното ниво да бъде достигнат в събота. Междувременно, чешкото правителство изчисли, че справянето с последиците от наводненията ще струва на страната милиарди евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...