Папа Франциск призова за молитва за пострадалите от наводненията европейци

0
2 милиона европейци са засегнати от наводненията
2 милиона европейци са засегнати от наводненията Снимка: Facebook / Meteo Balkans

2 милиона европейци са засегнати от наводненията

Безпрецедентни наводнения в Централна Европа засегнаха близо 2 милиона души през последните дни, оставяйки след себе си разрушения и трагедия. Броят на жертвите достигна 22, а прогнозите за следващите часове не са обнадеждаващи.

Експертите очакват пик в нивата на реките Дунав и Одер в рамките на следващото денонощие, което поставя под допълнителна заплаха и без това тежко засегнатите региони. Въпреки че валежите са намалели, последствията от природното бедствие продължават да се усещат в няколко европейски държави.

В Долна Австрия ситуацията остава критична, като цели населени места са потопени под вода. Подобна е картината и в Унгария, където село в близост до словашката граница беше залято от придошла вълна от близък водоем.

Югозападна Полша, в района на чешката граница, също е сериозно засегната от стихията. Кадри от региона показват опустошителните последици от наводненията, които принудиха хиляди хора да напуснат домовете си.

Европейският парламент реагира своевременно на кризата, включвайки темата в дневния си ред. Янез Ленарчич, европейски комисар по хуманитарна помощ и управление на кризи, представи актуална информация пред депутатите: "Очакваме изключително високи нива на водата, тъй като утре долното течение на река Одер в Полша достигна своя връх, както и долните течения на река Дунав в Унгария. Освен незабавен отговор и помощ, държавите членки могат също да обмислят да поискат финансова подкрепа от европейския фонд "Солидарност" след оценка на щетите".

Комисар Ленарчич подчерта необходимостта от бърза реакция и предложи възможността за финансова подкрепа от европейския фонд "Солидарност" след оценка на нанесените щети.

От Ватикана, папа Франциск изрази своята съпричастност към пострадалите: "Уверявам всички в моята съпричастност. Моля се най-вече за тези, които загубиха живота си и за техните семейства". Думите на папата подчертават мащаба на трагедията и нуждата от солидарност в този труден за Европа момент.

Освен наводненията, проливните валежи активираха и множество свлачища, допълнително усложнявайки ситуацията в засегнатите райони. Това създава допълнителни предизвикателства пред спасителните екипи и местните власти в усилията им да осигурят безопасността на жителите и да започнат възстановителните работи.

Европейският съюз мобилизира ресурси за подпомагане на засегнатите страни, като се очаква в следващите дни да бъдат предприети мащабни акции за оказване на помощ и започване на възстановителни дейности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари