Уникална риба може да регенерира гръбначния си мозък

1
Ясното разбиране на тази регенерация може да даде насоки за лечение на увреждания на гръбначния мозък при хората
Ясното разбиране на тази регенерация може да даде насоки за лечение на увреждания на гръбначния мозък при хората

Ясното разбиране на тази регенерация може да даде насоки за лечение на увреждания на гръбначния мозък при хората

Рибите зебри, един от малко известните видове гръбначни животни, притежават уникална способност – те могат напълно да възстановят увредения си гръбначен мозък. Това установиха учени от Медицинския факултет на университета Джордж Вашингтон в Сейнт Луис, щата Мисури, цитирани от „Сайънс дейли“. Това откритие може да предостави нови стратегии за лечение на гръбначни увреждания при хората и бозайниците – наранявания, които често имат необратими последствия при съвременната медицина.

Изследването, публикувано в списание Nature Communications, представя подробен атлас на всички клетки, участващи в регенерацията на гръбначния мозък при рибите зебри. Този клетъчен атлас е първата стъпка към разбирането на регенеративните процеси, които позволяват на рибите зебри да преодолеят сериозни наранявания и да възстановят напълно функциите си.

Според водещия автор на проучването, доктор Майса Мокал, „повечето, ако не и всички аспекти на възстановяването, които се опитваме да постигнем при хората, се срещат естествено при рибата зебра“. Учените са изненадани да установят, че веднага след нараняването невроните на рибите активират мощни механизми за защита и регенерация, които им позволяват да оцелеят и да възстановят връзките си.

Това откритие е особено значимо, тъй като традиционно се смята, че стволовите клетки играят водеща роля в регенерацията на гръбначния мозък. Проучването обаче показва, че основната задача на регенерацията не е в създаването на нови клетки, а в спасяването на увредените неврони и тяхното адаптиране към новите условия. В този контекст стволовите клетки играят само допълваща роля, а не водеща.

Рибите зебри, за разлика от бозайниците, са в състояние да запазят своите неврони след увреждане, като променят техните функции. Това дава на клетките достатъчно време да изградят нови връзки и да осигурят пълно възстановяване на нервната система. Според учените, този механизъм може да бъде ключът към успешното лечение на гръбначни увреждания при хората.

Основният извод от проучването е, че вместо да се фокусират върху регенерацията със стволови клетки, усилията трябва да бъдат насочени към запазване на увредените неврони и стимулиране на тяхната пластичност. „Откъснатите неврони при рибите зебри могат да преодолеят стреса от нараняването благодарение на своята гъвкавост. Това е временен механизъм, който предпазва клетките от смърт, докато нервната система се възстановява,“ подчертава доктор Мокал.

Текущите изследвания са фокусирани върху сравняването на тези механизми при рибите зебри с тези при бозайниците, включително мишки и хора. Резултатите от тези проучвания могат да променят изцяло подхода към лечението на гръбначни травми в медицината.

Способността на рибите зебри да възстановяват гръбначния си мозък без помощта на стволови клетки представлява нова надежда за науката и медицината. Ако учените успеят да адаптират тези механизми за приложение при хората, това може да доведе до революционни методи за лечение на тежки наранявания и парализи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Някой си
    До 1:Радвам се за оптимизма ти,НО което природата си е измислила човека трудно го пресъздава...
  • 0
    1
    Добро начало.
    Дано да го измислят и за хората.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари