Украинка счупи рекорда на Стефка Костадинова

5
Ярослава Магучих постави нов световен рекорд с 2.10 метра в Париж
Ярослава Магучих постави нов световен рекорд с 2.10 метра в Париж Снимка: World Athletics

Ярослава Магучих постави нов световен рекорд с 2.10 метра в Париж

В неделя, 7 юли 2024 година, украинската атлетка Ярослава Магучих постави нов световен рекорд в скока на височина при жените. На състезанието от Диамантената лига в Париж, Магучих преодоля височина от 2.10 метра, подобрявайки с един сантиметър предишното постижение на българката Стефка Костадинова от 1987 година.

22-годишната украинка демонстрира изключително представяне по време на състезанието. Тя започна с успешни опити на 2.01 метра и 2.03 метра, преодолявайки и двете височини от втория си опит. След като си осигури победата в надпреварата, Магучих продължи да вдига летвата. На 2.07 метра тя отново успя от втория опит, поставяйки нов национален рекорд на Украйна.

Кулминацията настъпи, когато Магучих поиска летвата да бъде вдигната на 2.10 метра - един сантиметър над световния рекорд на Стефка Костадинова. С изключително техничен и прецизен скок, украинката преодоля тази височина от първия си опит, вписвайки името си в историята на световната лека атлетика.

След историческото постижение, Ярослава Магучих сподели емоциите си пред медиите: "Идвайки на това състезание, имах чувството, че мога да скоча 2.07 метра и може би дори 2.10 метра. Най-накрая вписах Украйна в историята на световната лека атлетика."

Постижението на Магучих е още по-впечатляващо, като се има предвид трудната ситуация в родината й. От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година, младата атлетка е принудена да тренира и се състезава в чужбина, далеч от дома си. Въпреки това, тя продължава да представя страната си на най-високо ниво и да носи радост на своите сънародници чрез спортните си успехи.

Ярослава Магучих е родена на 19 септември 2001 година и започва да се занимава със скок на височина на 13-годишна възраст. Само за две години тя успява да постигне значителен напредък в дисциплината. На 15 години печели златен медал на Световното първенство за юноши и девойки до 18 години в Найроби през 2017 година с резултат от 1.92 метра.

Оттогава Магучих продължава да трупа успехи на международната сцена. Тя е бронзова медалистка от Олимпийските игри в Токио през 2020 година, двукратна сребърна медалистка от Световни първенства (2019 и 2022) и световна шампионка от 2023 година. В допълнение, тя има златни медали от Световното първенство в зала през 2022 година и Европейското първенство на открито през същата година.

Новият световен рекорд на Ярослава Магучих идва в подходящ момент - само месец преди началото на Олимпийските игри в Париж. Това постижение я превръща в основна фаворитка за златния медал на предстоящата Олимпиада, където тя ще се стреми да донесе още една голяма победа за Украйна.

Световният рекорд на Стефка Костадинова от 2.09 метра, поставен на Световното първенство в Рим през 1987 година, беше един от най-дълго задържалите се рекорди в леката атлетика. В продължение на 37 години той устояваше на атаките на най-добрите състезателки в света. Сега, с постижението на Магучих, започва нова ера в женския скок на височина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    14
    ...
    Украинците от създаването на държавата им през 1991-ва година досега не бяха печелили никакви конкурси. Откак нападнаха ДНР и ЛНР през 2014-та и започнаха войната с РФ изведнъж почнаха да печелят на всякакви състезания и олимпиади. Сега, момичето може и само да си е скочило 21-те дециметра, ама като чистачката събори случайно точно рафта с краварските и украинските допинг проби, никога няма да разберем. Така, че извинете ме, че не бързам да викам Браво!
  • 1
    13
    русенка
    Ако всичко е наред, без допинг и точна височина, днешните млади хора явно са по-атлетични от предишните поколения.
  • -11
    12
    хахаха
    Ето аз като УСраински пишколап и гъзоблиз вече получих обрив на задните части,ще ми трябва някой СерГей Бубка да ми излекува разтропания анално-чревен тракт :-)
  • 8
    11
    хахаха
    С тая новина ще спукате язвата на някой руски ибрик, гледам повече пощурели :-)
  • -7
    10
    asfdasfas
    така да ми скочи на хуя тая украинка
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари