Учени от БАН установиха рекордни нива на микропластмаса по българското Черноморие

2

Созополският залив е най-замърсен

Учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) при Българската академия на науките (БАН) публикуваха първото по рода си проучване за замърсяването с микропластмаса по югозападното българско черноморско крайбрежие. Изследването е публикувано в престижното международно списание Marine Pollution Bulletin с импакт фактор 5.3.

Екипът зад научното откритие

Авторският колектив включва изследователи от Лабораторията по морска екология в Созопол: докторант Никола Бобчев, главен асистент доктор Димитър Беров, главен асистент доктор Стефания Клайн и доцент доктор Венцислав Карамфилов.

Алармиращи нива на замърсяване

Изследването обхваща района на Созополския залив, устието на река Ропотамо и Маслен нос. Най-високите концентрации на микропластмаса са регистрирани в Созополския залив - 464.44 ± 272.50 частици за килограм пясък от плажната ивица и 825.93 ± 396.30 частици за килограм пясък от морското дъно.

Детайлен анализ на замърсителите

Изследването разкрива, че влакната съставляват 72.3% от микропластмасата по крайбрежието и 91.7% от тази на морското дъно. Значителна част от откритите частици - 44% на брега и 54% в морското дъно, са в червен или син цвят.

Плажовете "Златна рибка", "Градина" и "Червенка", разположени между градовете Созопол и Черноморец, показват 2-4 пъти по-високи нива на замърсяване в сравнение с други части на Черно море.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари