Учени: Мощните слънчеви бури могат да повредят сателитите

1
Според психотерапевта Детелина Стаменова един детокс от дигиталния свят може да бъде полезен
Според психотерапевта Детелина Стаменова един детокс от дигиталния свят може да бъде полезен Видео: NOVA

Според психотерапевта Детелина Стаменова един детокс от дигиталния свят може да бъде полезен

Слънцето - за мнозина символ на топлите летни дни и добрия тен - всъщност е много повече от това. За учените то представлява динамична звезда, която постоянно променя своето състояние. В момента нашето светило се намира в разгара на слънчев цикъл, който според експертите ще достигне своя пик до средата на 2025 година. Този пик обаче може да донесе нещо много по-опасно от изгаряния по кожата – мощни слънчеви супербури, които биха могли да нарушат глобалната технологична инфраструктура.

Исторически прецеденти и възможни последствия

Подобни слънчеви бури не са новост. През 1989 година канадският град Квебек остава без електричество за повече от девет часа след мощно слънчево изригване. През 2003 година друга значителна магнитна буря нарушава земното магнитно поле за повече от седмица. Според д-р Петя Трифонова от Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките (НИГГГ - БАН), най-силното подобно явление в историята е събитието Карингтън от 1859 година. Тогава слънчева буря причинява повсеместни полярни сияния и сериозни смущения в тогавашната комуникационна система - телеграфите. Учените предвиждат, че ако се повтори буря от мащаба на Карингтън, съвременните технологии биха били силно засегнати.

Според анализ, направен преди десетина години, в случай на събитие от мащаба на Карингтън, загубите в Съединените щати биха могли да достигнат 2,6 трилиона долара. Най-уязвими при такъв сценарий биха били сателитите, чиято комуникация и функциониране биха могли да бъдат сериозно нарушени. Също така, електропреносната система, както и авиационната индустрия, биха понесли значителни щети. Д-р Трифонова обяснява пред NOVA, че при силни магнитни бури комуникацията със самолетите може да бъде прекъсната, а нивата на радиация в атмосферата се покачват многократно. Последните силни магнитни бури са довели до временно спиране на полетите над Швеция за поне седмица.

Глобални и локални наблюдения на слънчевата активност

Българската геомагнитна обсерватория в Панагюрище играе ключова роля в наблюдението и записването на данни за слънчевите явления. Учените у нас, както и по целия свят, наблюдават денонощно Слънцето, за да предвидят и анализират възможните рискове от бъдещи геомагнитни бури.

С увеличаването на зависимостта ни от технологиите през последните десетилетия, потенциалните загуби от слънчеви изригвания са се умножили. Ако в миналото основната комуникационна система е била телеграфът, днес на карта са поставени електропреносните мрежи, интернет връзките, GPS системите и сателитите. Според д-р Трифонова именно тези сектори са най-уязвими при евентуални бъдещи слънчеви супербури.

Детокс от дигиталния свят - възможен плюс?

На фона на потенциалните опасности от слънчеви супербури, психотерапевтът Детелина Стаменова предлага алтернативна гледна точка. Според нея, един дигитален детокс може да бъде положителен ефект от евентуално спиране на технологиите. В свят, в който сме постоянно свързани с интернет и зависими от дигиталната комуникация, може би една пауза ще ни даде възможност да преосмислим нашата връзка с технологиите и да се върнем към по-прости форми на взаимодействие и живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари