Цветелин Иванов: Жилищата в България ще поскъпнат с 30%

0
Експертът коментира и така наречения феномен "тъмни прозорци"
Експертът коментира и така наречения феномен "тъмни прозорци"

Съвети за купувачи в условията на растящ имотен пазар

Експерт прогнозира, че жилищата в България ще поскъпнат с 30% до 2029 година.

Въпреки очакванията за стабилизиране на пазара на недвижими имоти в България, цените на жилищата продължават да се покачват. Според прогноза на експерта Цветелин Иванов от компания за недвижими имоти, след пет години цените на жилищата в страната ще бъдат с 30% по-високи от сегашните нива.

В интервю за предаването "(О)позиция" на вестник СЕГА Иванов заяви: "Може да има моменти на охлаждане, но като цяло посоката е нагоре." Той посочи няколко ключови фактора, които допринасят за тази тенденция:

  1. Сравнително ниски цени на жилищата в България спрямо други европейски страни;
  2. Бърз растеж на доходите;
  3. Рекордно ниски лихви по кредитите;
  4. По-голямо търсене от предлагане на имоти.

Експертът коментира и така наречения феномен "тъмни прозорци" - необитавани жилища, които стоят празни. Според Иванов този проблем е силно преувеличен. Той твърди, че много от тези жилища всъщност са обитавани от наематели, но собствениците не декларират това с цел избягване на данъци и такси.

България се нарежда на второ място в Европа и девето в света по темп на поскъпване на жилищата. Особено бързо се повишават цените в някои софийски квартали като "Малинова долина".

Предстоящите промени в условията за отпускане на ипотечни кредити, обявени от Българската народна банка и влизащи в сила от 1 октомври 2024 година, също ще окажат влияние върху пазара на недвижими имоти. Очаква се тези мерки да доведат до известно затягане на условията за кредитиране.

Въпреки прогнозираното значително поскъпване, експертите съветват потенциалните купувачи да следят внимателно пазара и да преценяват внимателно финансовите си възможности преди да вземат решение за покупка на имот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари