Левон Хампарцумян: Лихвите по кредити и депозити бавно ще се покачват

0
Финансист разкрива факторите зад ръста на цените на жилищата
Финансист разкрива факторите зад ръста на цените на жилищата Снимка: Левон Хампарцумян / Facebook

Финансист разкрива факторите зад ръста на цените на жилищата

Балонът на имотния пазар - мит или реалност? Тази дилема остава неразрешена до момента на евентуалното му "спукване", смята финансовият експерт Левон Хампарцумян. В интервю за Българското национално радио той анализира новите изисквания на Българската народна банка (БНБ) за кредитиране и фактори, влияещи върху цените на жилищата.

Хампарцумян подчертава, че бумът в жилищното кредитиране се наблюдава предимно в столицата и големите градове, където икономиката бележи значителен ръст. "Това е придружено не само от търсенето на жилища, а и от стандарта на живот в София, който е приблизително като в централна Европа. Вече няма голяма разлика на живота, продават се повече нови коли, повече стоки и хората искат да живеят добре", коментира той.

Експертът обръща внимание и на качеството на имотите: "Важното е и качеството на имотите, включително в София има квартали със скъпи сгради, но от урбанистична гледна точка са катастрофа. И хората ще гледат да бягат и да наемат нещо с по-хубава жизнена среда. Ако имате хубаво жилище и всяка вечер обикаляте да паркирате, животът ви не е толкова прекрасен."

Относно новите мерки на БНБ за жилищно кредитиране, Хампарцумян ги определя като инструменти с индиректно влияние върху банките и купувачите. "Говорим за индиректно влияние както на банките така и на купувачите. От тази гледна точка тези условия са малко по-консервативни, от това което се случва на пазара. Защото банките нямат еднакви условия на кредитиране и са близко до един консервативен подход, които ще охлади купувачите и продавачите", пояснява той.

Бившият банкер разяснява, че БНБ няма правомощия да повишава лихвите директно. Според него, лихвите се определят от оценката на риска, която банките правят за всеки кредитополучател. "Лихвите се вдигат от оценката на риска, която банките правят за кредитополучателя. Млад, богат и с добра перспектива ще вземе по-добри условия по ипотеката отколкото някой възрастен с разклатено здраве. Няма еднакви условия за всички", обяснява Хампарцумян.

Коментирайки високите цени на имотите в София, експертът ги определя като "нормални", сравнявайки ги с цените в съседни столици. Той прогнозира, че лихвите по кредити и депозити ще продължат да се покачват бавно, но няма да достигнат двуцифрени стойности.

В заключение, Хампарцумян предвижда, че съотношението между кредити и депозити ще се промени в полза на кредитите, което ще доведе до постепенно повишаване на лихвите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    daskal
    Ще припомня негов цитат от участие в телевизионно предаване. На въпроса на водещия защо в най-бедната страна от ЕС лихвите са толкова високи, той отговори: "Ами именно защото сме най-бедни."
  • 5
    3
    Gang-Bang
    Аз бих му го вкарвал първо в гъза, а после в устата арменска, да усети ароматния вкус на €вроамериканските лайна с които се опитва да нахрани българите!
  • -7
    2
    Запознат
    Do 1 Никой не се вълнува от русофилистичните полюции на краставия селогъзоски русофилистичен педал, паразитиращ всекидневно в този сайт в опит да пробутва най-циганската панелна миньорска спалня, мизерната ески заара, коптора от подножието на Ахмак баир(глупашки хълм) Тъпанарското селогъзорско мекере елементарно продължава да си въобразява, че кочината ески заара е нещо повече от кенеф за България, подобно на кенефа пРоZZия, паразитираща върху територията на континет Азия.
  • 3
    1
    Лемур
    Хампърдумян да ти го набия с топките хамериканско боклук!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари