БНБ затяга кредитирането: Как ще се отрази на жилищния пазар?

0
Месечните вноски се увеличават от 1 октомври
Месечните вноски се увеличават от 1 октомври Снимка: Dunavmost / Архив

Месечните вноски се увеличават от 1 октомври

Въвеждането на по-строги мерки от Българската народна банка (БНБ) за ипотечно кредитиране от първи октомври 2024 година вероятно няма да окаже значително влияние върху обема на сделките с недвижими имоти. Това становище изрази Добромир Ганев, член на Управителния съвет на Националното сдружение недвижими имоти, в интервю за Радио Варна.

Според Ганев, основната причина за това е сравнително ниският дял на купувачите, които разчитат на ипотечни кредити за придобиване на жилище във Варна. "В морската столица съотношението на сделките, осъществени с ипотечно кредитиране, спрямо общия обем е било едва 33% през миналата година. През първото шестмесечие на тази година се наблюдава леко повишение до около 37%", поясни експертът.

Ганев предостави и актуални данни за пазара на недвижими имоти във Варна. Средната цена на квадратен метър в града достига 1600-1700 евро. Забележително е, че Варна регистрира най-висок ръст на цените в цялата страна - впечатляващите 23.5% за първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на предходната година. "От началото на годината във Варна се наблюдава ръст на сделките с около 8% - това е първото покачване от година и половина. През този период се наблюдаваше спад на сделките, но цените на имотите не се понижиха, поради слабото предлагане", добави Ганев.

Финансовият анализатор Иван Стойков представи конкретен пример за въздействието на новите мерки върху месечните вноски по ипотечните кредити. Той разгледа хипотетичен случай на семейство с двама работещи, които планират да закупят жилище от 100 квадратни метра във Варна при средна цена от 1700 евро за квадратен метър. Семейството възнамерява да изтегли ипотечен кредит, който ще погасява със средна месечна заплата за Варна от 1700 лева. Общата цена на имота в този сценарий е 170 000 евро или 333 200 лева.

"При такава цена на имота и при 85% максимално финансиране от страна на банката, това означава кредит в размер на 283 000 лева", обясни Стойков. "В момента месечната вноска по кредита би била 1030 лева при срок на погасяване 35 години и средна лихва около 2.6%. След първи октомври, когато срокът на кредита не може да надхвърля 30 години, месечната вноска ще нарасне до 1134 лева."

Стойков подчерта, че въпреки очакваното увеличение на месечните вноски с около 110 лева, лихвените нива все още остават атрактивни, което поддържа интереса към покупката на имоти. Ключовият въпрос, според него, е дали бъдещите кандидати за кредит ще могат да отговорят на новите изисквания, наложени от БНБ към банките.

Припомняме, че от първи октомври 2024 година влизат в сила следните промени в условията за ипотечно кредитиране:

  1. Съотношението между месечната вноска и месечния доход на кредитополучателя не може да надвишава 50%.
  2. Размерът на кредита не може да надхвърля 85% от стойността на имота, който служи за обезпечение.
  3. Максималният срок по договора за кредит се ограничава до 30 години.

Тези мерки целят да осигурят по-стабилна финансова среда и да предпазят както кредитополучателите, така и банките от потенциални рискове на пазара на недвижими имоти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари