ЦИК даде срок на две коалиции да изяснят участието на ДПС

0
Комисията поиска документи до 7 септември
Комисията поиска документи до 7 септември Снимка: БГНЕС

Комисията поиска документи до 7 септември

Централната избирателна комисия (ЦИК) постанови коалициите „Движение за права и свободи – Ново начало“ и „Демокрация, ДПС“ да предоставят документи до 17:00 часа на 7 септември, които доказват, че партията ДПС не участва в техния състав. Това решение беше взето на заседание на ЦИК, което се проведе днес, макар и със закъснение спрямо първоначалния план. Заседанието, предвидено за 11:00 часа, беше първо отложено за 14:30 часа и накрая стартира след 18:00 часа.

Решението на ЦИК бе подкрепено от 11 членове, докато трима гласуваха против. Причината за необходимостта от тези документи е нарушение на чл. 127, ал. 2 от Изборния кодекс, което забранява на една партия да участва в повече от една коалиция за един и същ вид избор. В случая партия ДПС е регистрирана като част от две коалиции, което противоречи на закона. Членът на ЦИК Цветозар Томов обясни, че това нарушение трябва да бъде коригирано в съответствие с изборните правила.

Указанията изискват коалициите да извършат корекции в подадените документи, както и да представят удостоверение за банкова сметка на една от партиите, която отговаря за финансите на коалицията по време на предизборната кампания, според чл. 164, ал. 2 от Изборния кодекс.

Против решението гласуваха Красимир Ципов, Георги Баханов и Йорданка Ганчева. Ципов заяви, че указанията не са достатъчно конкретни, а Баханов критикува действията на ЦИК, твърдейки, че ситуацията се е усложнила поради неправилната регистрация на коалициите. Той смята, че ако регистрацията беше извършена по реда на подаване на документите, подобни проблеми щяха да бъдат избегнати.

Ганчева също изрази несъгласие, като посочи, че ЦИК трябва да вземе решение за всяко заявление поотделно, а не да бави процеса, предвид крайния срок за регистрация, който изтича на 11 септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, тази песен дето я слушаш е много стара.
- То и майка ти е стара, ама още я слушаш...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари