Цанко Цанков: Атаката срещу мен е дошла от България

0
Плувецът и мениджърът му ще заведат съдебни действия срещу WOWSA
Плувецът и мениджърът му ще заведат съдебни действия срещу WOWSA Снимка: БТА

Плувецът и мениджърът му ще заведат съдебни действия срещу WOWSA

Непризнаването на рекорда ми идва след атака от България, заяви Цанко Цанков.

Бургаският плувец Цанко Цанков и неговият мениджър Николай Илиев планират съдебни действия срещу Международната асоциация по плуване в открити води (WOWSA). Причината е отказът на WOWSA да ратифицира рекорда на Цанков за преплуването на 108 километра и 250 метра без прекъсване в река Дунав на 6 септември 2024 година, с време 18 часа, 12 минути и 32 секунди.

Асоциацията твърди, че предоставените данни от екипа на плувеца са "непълни и манипулирани". Нещо повече, WOWSA обяви, че всички бъдещи постижения на Цанков ще бъдат отхвърлени за ратификация, което на практика означава доживотно наказание от страна на организацията, отбелязва БГНЕС.

По време на официална пресконференция, Цанков изрази своето разочарование: "Лично мен ме боли, защото в основата на тези атаки стоят българи. Не американци или други, а българи. Няколко човека от България са изпратили мейл до Асоциацията за плуване в открити води, като в момента не можем да кажем техните имена. Винаги съм държал на честността и почтеността и когато те атакуват точно за това, на което най-много държиш, ето това не мога да приема".

Спорът се усложнява от факта, че Цанков извърши две плувания в рамките на две седмици. Второто плуване, на 19 септември, покри дистанция от 120 километра и 600 метра без спиране. Това постижение първоначално бе ратифицирано от Асоциацията за световни рекорди (OWR), но на 4 октомври OWR анулира рекорда без официално уведомление.

Цанков коментира ситуацията около второто плуване: "По отношение на второто ми плуване имаме всички необходими данни, документи, за разлика от първото плуване на 6 септември, когато нямахме резервен GPS. На второто плуване имахме три независими GPS системи. Нямахме желание да се обърнем към същата асоциация и изпратихме всички данни към Асоциацията на световните рекорди, която е втората най-голяма след Гинес. Те разгледаха всички данни от плуването и ми съобщиха, че плуването е проведено по всички правила и те ратифицираха моето плуване и ми издадоха сертификат за най-дългото плуване без прекъсване в река Дунав".

Главният съдия на първото плуване, Стефан Георгиев, потвърди легитимността на постижението: "Бях абсолютен свидетел на плуването на Цанко, което се проведе по всички правила и в нито момент не се е хващал за лодката. Не мога да разбера защо тази частна организация се подигра с труда и постижението на един български спортист".

Мениджърът на Цанков, Николай Илиев, изрази недоумение от подхода на WOWSA: "В съобщението, което получихме от WOWSA, пишеше, че са взели предвид всички факти. Ако е така, трябва да изискаш документи, с които да си наредиш пъзела дали плуването на 6 септември е било по правилата".

Екипът на Цанков планира да се обърне към министъра на спорта, премиера и президента за подкрепа в този казус, подчертавайки, че проблемът засяга не само личната репутация на плувеца, но и имиджа на България в спортните среди.

Независимо от препятствията, Цанков и неговият екип заявяват твърдо намерение да продължат борбата за признаване на постиженията си и защита на името на страната в международния спорт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Точен
    Трябва да ни пръснат по цялото земно кълбо ама само по един защото ако се съберат двама българина на едно място хаоса ще бъде пълен .
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари