Анулираха световния рекорд на Цанко Цанков

1
Това се случва само дни, след като постижението беше признато официално
Това се случва само дни, след като постижението беше признато официално Снимка: Facebook / Цанко Цанков

Това се случва само дни, след като постижението беше признато официално

Световният рекорд на Цанко Цанков за най-дълго непрекъснато и неасистирано плуване по река Дунав беше отменен само дни след официалното му признаване от Асоциацията за световни рекорди (OWR). Според съобщение от OWR, изпратено до Sportal.bg, решението е взето след преразглеждане на нови доказателства и консултация с международни експерти.

След задълбочено разглеждане на нови доказателства и в сътрудничество с международни органи, решихме да анулираме този световен рекорд. За нас е от ключово значение да поддържаме прозрачност и интегритет в процеса на верификация, затова се отнасяме към тези въпроси с най-висока сериозност“, заявяват от OWR.

На 6 септември Цанков обяви, че е преплувал 108.6 километра, но по-късно се оказа, че това е неточно. Международната асоциация за плуване в открити води (WOWSA) обвини екипа му в предоставяне на „манипулирани и непълни данни“. Оказа се също, че през 2021 г. румънецът Богдан Зурбагиу е преплувал по-голямо разстояние - 115.8 километра.

Въпреки предупрежденията на WOWSA, Цанков направи втори опит и на 19 септември преплува 120 километра. Според WOWSA това е било „ПР акция“, целяща да подобри репутацията на плувеца след спорния първи опит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари