След оспорен рекорд: Цанко Цанков се готви да преплува 120 километра по река Дунав

0
Българският плувец ще опита да постави неоспорим световен рекорд на 19 септември
Българският плувец ще опита да постави неоспорим световен рекорд на 19 септември Снимка: Цанко Цанков / Facebook

Българският плувец ще опита да постави неоспорим световен рекорд на 19 септември

Българският плувец в открити води Цанко Цанков се готви за ново предизвикателство във водите на река Дунав, съобщи екипът на спортиста, предаде Sportal.bg. На 19 септември 2024 година Цанков ще направи опит да преплува внушителната дистанция от 120 километра.

Решението за това ново начинание идва след неочакван обрат около предишното постижение на плувеца. На 6 септември Цанков успя да премине 108 километра по течението на Дунав между градовете Видин и Козлодуй за малко над 18 часа. Въпреки впечатляващото постижение, Международната асоциация по плуване в открити води (WOWSA) отказа да признае плуването за световен рекорд.

От WOWSA изразиха съмнения относно достоверността на предоставените данни, определяйки ги като "непълни и манипулирани". Организацията посочи още, че през август 2021 година румънският плувец Богдан Зурбагиу е преодолял 115.8 километра за малко под 29 часа, което на практика се явява настоящият рекорд за най-дълго плуване в река Дунав.

Екипът на Цанко Цанков категорично отхвърля обвиненията в нередност. "Категорично отричаме да сме подавали манипулирани данни", заявиха те. В отговор на възникналата ситуация, от щаба на плувеца подготвят официално писмо до WOWSA, с което да заявят намеренията си за ново плуване.

Предстоящото предизвикателство е планирано за 19 септември 2024 година, като отново стартът ще бъде от град Видин. Този път Цанков си поставя още по-амбициозна цел – да преплува 120 километра. За да се елиминират всякакви съмнения относно честността на опита, цялото плуване ще бъде излъчвано на живо.

"На 19 септември ще направи ново плуване, този път 120 километра, всичко ще бъде излъчвано на живо с камера, насочена към плувеца, за да се вижда ясно, че той нито спира, нито докосва лодката", допълниха от екипа на Цанков..

Това ново начинание на българския плувец се очертава като истинско изпитание за човешките възможности и духа на спортсмена. Предстои да видим дали Цанко Цанков ще успее да постави нов световен рекорд и да впише името си в историята на плуването в открити води.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Гинес
    Ама да плува само с оная си работа.
  • 0
    1
    daskal
    Течението на река Дунав е около 5 километра в час. Ще се движи с тази скорост дори да не плува, но това течение несъмнено много помага. Водата все още ще е с прилична температура - 23-24 градуса. В крайна сметка най-важното е да издържи толкова време без сън и почивка. Мисля, че Петър Стойчев постави много по-тежки рекорди. И все пак - успех!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари