„Тренд“: Формулата за 51-ия парламент е „7+2“

0
Оспорвана битка за второто място между "Възраждане" и ПП-ДБ
Оспорвана битка за второто място между "Възраждане" и ПП-ДБ

Оспорвана битка за второто място между "Възраждане" и ПП-ДБ

Седем партии със сигурност влизат в парламента, още две са на ръба.

Между 2 и 2,2 милиона български граждани се очаква да гласуват на изборите за 51-вото Народно събрание в неделя. Това сочи последното проучване на социологическа агенция "Тренд", осъществено по поръчка на вестник "24 часа" в периода между 16 и 22 октомври 2024 година.

ГЕРБ-СДС води убедително

Коалицията ГЕРБ-СДС запазва водещата си позиция с 24,9% подкрепа сред избирателите. На второ и трето място се води оспорвана битка между "Възраждане" с 15,2% и коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" с 14,8%.

Средната група партии

Във втората група формации се нареждат "Алианс за права и свободи" със 7,8%, "ДПС-Ново начало" със 7%, "Има такъв народ" с 6,6% и БСП с 6,5%.

Битка за влизане в парламента

На границата на 4-процентната бариера се намират политическа партия МЕЧ с 4% и "Величие" с 3,6%. "Синя България" получава 1,7% подкрепа според проучването.

Политологът Димитър Ганев коментира резултатите в ефира на "Здравей, България" по NOVA: "Това наше последно проучване отваря много неизвестни. Може да има съвсем различни ситуации при малка промяна в процентите. Битката за второто място е буквално на под половин процент разлика."

"Не е без значение кой ще е на второ място... второ място на 'Възраждане' ще означава нова политическа ситуация в страната. Това би могло да даде евентуален аргумент и тласък на партиите от така наречения евроатлантически лагер – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, да започнат преговори", допълва Ганев.

Проучването отчита също, че 4,3% от анкетираните биха гласували с опцията "Не подкрепям никого".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Виктор Николаев
    Ей не спря да изчислява броя на депутатите на мафията ГЕРБ тоя Виктор Николаев брей! То големи сметки и големи трагични физиономийки прави тоя, ама колко ще имат , ама колко най-много, ама не може ли още малко, ама ако са убедителни...ясно е кой държи Виктор, койо му дава тлъстата заплата, кой му шепне у ушенцето, кой му слага думите в послушната устица...Май че същият, дето командва и Мария Цънцарова и Цветанка Ризова по бтВ и който дърпа конците изобщо през последните 15 години...неговото име е....БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ! ДОКОГА БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ЗАЛОЖНИК НА ТОЗИ МУТРОИДИОТ?! БЪЛГАРИ, ГЛАСУВАЙТЕ МАСОВО ЗА КОГОТО ИСКАТЕ- ЗА МЕЧ, ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ, ЗА ВЕЛИЧИЕ, ЗА БСП, ЗА ДА ИМ НАМАЛЕЯТ ГЛАСОВЕТЕ НА ТИЯ МУТРИ И НИКОГА ОТНОВО ДА НЕ СА НА ВЛАСТ!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари