"Алфа рисърч": 7 партии влизат в парламента

0

Избори 2024: ГЕРБ води, но българите не вярват в съставяне на правителство

В навечерието на предстоящите парламентарни избори на 27 октомври 2024 година, социологическа агенция "Алфа Рисърч" публикува резултатите от своето последно проучване, проведено в периода 18 – 24 септември. Изследването очертава сложна и тревожна картина на политическите нагласи в страната, като разкрива нарастващо обществено недоволство и песимизъм относно бъдещето на управлението.

Проучването, реализирано със собствени средства на агенцията, обхваща 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използваната методология включва стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, като информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Според данните на "Алфа Рисърч", 61,6% от анкетираните определят настоящата политическа ситуация като "изключително тревожна, с дестабилизация и неработещи институции". Този песимизъм се отразява и върху очакванията за формиране на правителство след изборите – 53,8% от българите не вярват, че ще бъде съставен кабинет след вота на 27 октомври.

Въпреки това, мнозинството от гражданите (61,8%) изразяват надежда, че партиите в парламента ще направят отстъпки и компромиси, за да се състави коалиция въпреки различията. По отношение на модела на управление, мненията са разделени – 51,7% подкрепят идеята за коалиция между широк кръг от партии, докато 43,5% предпочитат правителство с една водеща политическа сила.

Интересен аспект на проучването е фокусът върху процесите в Движението за права и свободи (ДПС) след неотдавнашното разцепление в партията. Според 53% от анкетираните, крилото около Ахмед Доган има по-големи основания да запази името "ДПС", докато само 14,9% подкрепят фракцията на Делян Пеевски.

По отношение на електоралните нагласи, "Алфа Рисърч" прогнозира ниска избирателна активност – около 30-31% от имащите право на глас. ГЕРБ се очертава като водеща политическа сила с 23,9% подкрепа, следвана от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (14,4%) и "Възраждане" (14,2%).

Новосъздадените формации "Алианс за права и свободи" (Ахмед Доган) и "ДПС - Ново начало" (Делян Пеевски) получават съответно 7,9% и 6,1% подкрепа. Българската социалистическа партия (БСП) и "Има такъв народ" (ИТН) се очертават като последните формации с шанс да преминат 4-процентната бариера, с подкрепа съответно от 6,3% и 5,4%.

"Алфа Рисърч" подчертава, че тези резултати отразяват моментната картина в началото на предизборната кампания и са възможни промени в хода на политическата надпревара. Агенцията напомня, че носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни от трети страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    24
    малийййй
    ППДБ-ейците газ пикаят! 😁😁😁
  • -1
    23
    писна ми вече
    По-добре лошо, отколкото никакво правителство! Този път гласувам за ГЕРБ!
  • 2
    22
    Българин
    Ей курво бесарабска да ти еба майката в устата да ти еба,измет смрадлива - кур за тебе
  • -1
    21
    Кур за Зеленски
    Най важното е отрепките от ппдб да бъдат изолирани и те сами ще се разпаднат защото са продажни и корумпирани курви,които си дават гъза на Пеевски да ги ебе за едно мазно кафенце! А че аз съм бесарабският хуйолап и лайнояд мартинчо е ясно на всеки!
  • -1
    20
    Кур за Путин в гъза
    Всичко трябва да се изрине в мръсния канал щото са руски боклуци и слуги на Задкулисието. Това се отнася най-вече за говноядците от Вгъзраждане, да им еба путката майна продажна в гъза да еба. Борисов е руска подлога откъдето и да го погледнеш, В БСП-лява коалиция са досущ като Вгъзраждане, само, че не са така уродливо активни и нахални. ИТН на плевенсия педераст Трифонов също лапат руски пишки. Най-накрая идват ПП-ДБ където разчитат на електорат с ясни евро-атлантически нагласи и убеждения, но някои от лидерите вероятно са внедрени слуги на Куролап Путин и педерасите от Полит-бюро на ЦКна Задкулисието. За да не си губим времето да отсяваме руските курви от истинските евроатлантици които са твърде малко, най-добре е всичко да се изрине в мръсния канал. Народът има вярното чувство и споделя това мое мнение тъй като само 30% ще гласуват, които са най-наивните и заблудени твърд електорат на партиите. Ако говното Борисов победи с 25% и при 30% активност това означава, че популярността му сред имащите право на глас българи е 7% и твърде наивно да се твърди от свинята , че са избрани от народа и имат право да съставят правителство. При 30% активност никой от тия партии или дори коалиция, нямат право да са на власт, защото народът не им вярва и негласувайки, това е ясен знак, че не ги иска във властта.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари