"Галъп": ГЕРБ с водеща позиция, битката ще е за второ, трето и четвърто място

0
Ситуацията в парламентарните нагласи е нестабилна, сочи социологическо проучване
Ситуацията в парламентарните нагласи е нестабилна, сочи социологическо проучване

Ситуацията в парламентарните нагласи е нестабилна, сочи социологическо проучване

Според най-новото социологическо проучване на "Галъп интернешънъл болкан", направено по поръчка на БНТ, ако изборите за Народно събрание бяха проведени в началото на август, ГЕРБ - СДС щеше да заеме водеща позиция с 25,2% от гласовете на избирателите. С тези резултати ГЕРБ си гарантира първото място, като всеки четвърти българин е декларирал подкрепата си за партията.

Проучването разкрива и засилената конкуренция за второто, третото и четвъртото място, където различни политически формации са с почти идентична подкрепа. ПП - ДБ получава 15,2% от гласовете, ДПС - 14,5%, а партия "Възраждане" - 14,2%. Социолозите отбелязват, че разликите между тези три партии са минимални, което прави резултатите от изборите трудни за прогнозиране. Картината е допълнително усложнена от процеси на вътрешни разногласия и възможни обединения.

От "Галъп" коментират, че неяснотата около позициите на партиите продължава да се засилва и при други формации. Това е видимо и при движението на резултатите на ДПС, където се наблюдава разколебаване в електоралната подкрепа. Социологически експеримент, проведен в рамките на проучването, показва, че повечето избиратели на ДПС предпочитат Ахмед Доган пред Делян Пеевски. Според експертите това може да се обясни с прагматични фактори и скрити вотове, които са трудно доловими в стандартните анкети.

Проучването поставя Българската социалистическа партия (БСП) на пета позиция с 7,3% от гласовете. Въпреки това, не е ясно как вътрешните противоречия и процесите на външна консолидация ще се отразят на електоралната подкрепа за партията. Данните от експериментите показват, че новото ляво обединение не влияе значително на потенциалните резултати на социалистите.

Две други формации, "Величие" и "Меч", също имат интересна динамика. Съответно с 3,6% и 3,4% от гласовете, тези партии се намират в удобна позиция за атака на четирипроцентната бариера за влизане в парламента. Въпреки това, резултатите показват, че е трудно да се прогнозира коя от тези две партии ще се представи по-добре, особено на фона на вътрешните разломи в "Величие".

Според данните от проучването, към началото на август сигурността на гласуване за Народното събрание е сравнително ниска - 28,4%. От всички, които възнамеряват да гласуват, 2,5% декларират, че ще изберат опцията "не подкрепям никого". Социолозите подчертават, че този период на годината не е най-подходящ за обобщаване на демоскопска картина, тъй като е свързан с несигурност в списъците на избирателите и потенциално ниска активност по време на изборите.

Проучването на "Галъп интернешънъл болкан" е направено сред 802 пълнолетни българи чрез интервю "лице в лице" с таблети в периода от 1 до 9 август. Сондажът не представлява прогноза за изборен резултат, а по-скоро моментна снимка на електоралните нагласи към началото на август.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    6
    Учуден
    Не съм учуден как един гейтак, фен на плешивата хомосексуална нашмъркана киевска вулва, царчето с прякор "пиздата на УСрайна", си въобразява, някой да го възприема прекалено сериозно. Да не говорим,че е и доказан депесарски ибрикчия,тоест възможно най долната форма на живот хахаха
  • 0
    5
    Учуден
    Крайно съм учуден, как един гейтак, фен на плешивата хомосексуална кремълска вулва, царчето с прякор "пиздата на мАЦква", си въобразява, някой да го възприема прекалено сериозно.
  • 3
    4
    Учуден
    Не съм учуден,че смрадливият бесарабски травестит отново ми е използвал никнейма. Галъп нямат нищо общо с Кремъл.това са лъжци на евроатлантическа хранилка. Затова и се дава второ мястото на ДеБил-ПеПерастката сган,въпреки че реалният електорат на шарлатаните е 5%-та безмозъчен ЛГБТ ДоБитък тоест са някъде около чертата за влизане в парламента
  • 6
    3
    Гражданин
    Ами вече се знае Галъп Обеви резултата от изборите защо да харчим пари . Доло парламента всички 240 в заводите на работа или на нивата да копаят . Президентска република .
  • 5
    2
    ГалъП Забравят че:
    От българските граждани гласуват я има 20/25% ,я не.Че кой гласува за тези? Хората отдавна са казали чрез отказа си от гласуване че не ги искат Гласуват подръжниците им от статуквото,полицаи с пенсии по 1500/2000/2500 лв.+ заплата 2800/3600 лв. И всички които имат финансов и материален интерес и службогонство.Както след 09.09.1944 г. същата работа е от последните 13 години.Разлика ,никаква.Що се правят на луди всички ,барабар с журналисти и интелигенции,разни? Всички са си налегнали парцалите и правят освен слуш и глушшшш.Ни чули,ни видели.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари