Маркет Линкс: ГЕРБ води, ПП-ДБ и Възраждане в оспорвана битка за второто място

0
Актуална политическа картина преди изборите
Актуална политическа картина преди изборите Снимка: БТА

Актуална политическа картина преди изборите

Национално представително проучване, проведено от социологическата агенция "Маркет Линкс" в периода 25 септември - 1 октомври 2024 година, хвърля светлина върху настоящите политически нагласи на българските избиратели. Изследването, финансирано съвместно от bTV и "Маркет Линкс", обхваща извадка от 1011 пълнолетни граждани в страната.

Резултатите показват, че партия ГЕРБ-СДС продължава да държи водещата позиция с 23,1% подкрепа сред решилите да гласуват. На второ място се нарежда коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) с 14,1%, следвана плътно от "Възраждане" с 13,3%. Разликата между втория и третия в класацията е едва 0,8 процентни пункта, което предполага оспорвана битка за второто място.

Интересен момент в проучването е разделението в Движението за права и свободи (ДПС). Коалицията "Алианс за права и свободи", водена от Ахмед Доган, получава 8,4% подкрепа, докато формацията "ДПС - Ново начало", свързана с Делян Пеевски, привлича 6,4% от гласоподавателите. Това показва, че и двете крила на ДПС имат реални шансове да влязат в следващия парламент.

"БСП - Обединена левица" събира 5,3% от гласовете, осигурявайки си място в Народното събрание. От друга страна, партията "Има такъв народ" (ИТН) получава 3,4% подкрепа, което към момента на проучването я оставя под четирипроцентната бариера за влизане в парламента.

Проучването разкрива и тревожни тенденции относно избирателната активност и честността на изборния процес. Почти половината от анкетираните (48%) споделят, че купеният и контролиран вот ги обезсърчава да упражнят правото си на глас. Още по-притеснително е, че 55% от участниците в проучването очакват на предстоящите избори да има повече случаи на контролиран и купен вот в сравнение с предишни избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    ...
    До робин худ! А за ГЕРБ кой ще гласува? Корпорации,Калинки и бръмбари зависими и без собствено мнение!!!
  • 2
    1
    робин худ
    За пп единствено роднините им ще гласуват за тях ако не ги е срам де а за възраждане само психично болни или олигофрени https://www.youtube.com/watch?v=3l9lr1gGvZ8 https://www.youtube.com/watch?v=XBgl5jk1k0M
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари