Димитър Ганев: Рекорден брой партии може да влязат в следващия парламент

0
Седем партии са сигурни, две са на ръба
Седем партии са сигурни, две са на ръба

Седем партии са сигурни, две са на ръба

Рекорден брой партии може да влязат в следващия парламент.

Между 7 и 9 политически формации се очаква да прескочат 4-процентната бариера на предстоящите парламентарни избори, което би било безпрецедентно за последните 35 години. Това сочи анализът на Димитър Ганев, съосновател на социологическа агенция "Тренд", споделен в ефира на предаването "120 минути".

"В 51-вия парламент ще има между 7 и 9 партии, трудно е да се каже все още. Това може да е рекорд за последните 35 години, никога не сме имали 9-партиен парламент", заяви Ганев.

Според последното проучване на "Тренд", поръчано от вестник "24 часа", седем политически сили изглеждат сигурни да получат места в Народното събрание. Това са ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната - Демократична България", "Възраждане", "Алианс за права и свободи", "БСП - Обединена левица" и "Има такъв народ".

На ръба на влизането в парламента, с подкрепа около 3,5%, се намират две формации - МЕЧ на Радостин Василев и "Величие". Тяхното евентуално присъствие в законодателния орган би довело до рекордния брой от 9 партии.

Ганев подчерта, че такава фрагментация на парламента значително усложнява процеса на съставяне на правителство. "Представете си при толкова фрагментиран парламент колко сложно е да се състави кабинет. Задачата за правителственото уравнение се усложнява", коментира социологът.

Особено предизвикателство пред социолозите представлява прогнозирането на подкрепата за двете фракции на Движението за права и свободи (ДПС). Ганев обясни, че достоверността на емпиричните данни е под въпрос поради няколко фактора:

"Ние не сме сигурни доколко емпирично получаваме достоверна информация. Част от хората не искат да кажат за кого ще гласуват. В тази общност в продължение на повече от две десетилетия има концентрация на клиентелни мрежи", поясни той.

Социологът уточни, че под "клиентелни мрежи" не визира директно купуване на гласове, а по-скоро сложните взаимоотношения в малките населени места, където общината често е основен или единствен работодател и източник на публични средства чрез обществени поръчки.

Допълнително усложнение създава и фактът, че електоратът на Делян Пеевски, който се явява за първи път на избори с листата "ДПС - Ново начало", е непознат за социолозите и трудно предвидим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- За какво протестирате?
- Нямам работа.
- Ето ти една визитка, и утре започваш работа при мен.
- Е па ти от целия митинг баш мен ли уцели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари