Андрей Райчев: Има три възможни сценария за състава на 51-ото Народно събрание

0
Безпрецедентна фрагментация при девет партии в Народното събрание
Безпрецедентна фрагментация при девет партии в Народното събрание Снимка: БТА / Архив

Безпрецедентна фрагментация при девет партии в Народното събрание

Броят на партиите в следващия парламент ще бъде ключов фактор за формирането на правителство, според социолога Андрей Райчев. В изборното студио на бТВ той направи задълбочен анализ на политическата ситуация след първите екзитполове от предсрочните парламентарни избори.

Фрагментация в парламента

"Не се обръща внимание на най-важния факт, а той е колко партии влизат в парламента", заяви Райчев в ефира на телевизията.

Според социолога съществуват три възможни сценария за състава на 51-ото Народно събрание - с девет, осем или седем политически формации. Той подчерта, че влизането на девет партии би било безпрецедентно в българската парламентарна история и би довело до сериозна фрагментация.

Възможни коалиционни формати

Райчев очерта потенциална коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ, като спомена възможността за включване на трети политически субект, визирайки Слави Трифонов като вероятен участник.

Други политически фактори

Социологът призова да се преустанови фокусирането върху противопоставянето Пеевски - Доган. Той отбеляза очакванията за допълнителни гласове от Турция и амбицията на Пеевски за максимализиране на изборния резултат.

"Няма да знаем точните цифри след два-три часа, някои до 12:00 часа", коментира Райчев относно резултатите на двете формации на ДПС.

По отношение на БСП, социологът отбеляза, че партията е преодоляла критичния си период.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    !!!!
    И аз тъй ги виждам..
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари