Тодор Батков: Българи не се намират за 4500 лева заплата

0
Вносът на работници от трети страни се увеличава драстично
Вносът на работници от трети страни се увеличава драстично

Вносът на работници от трети страни се увеличава драстично

През 2023 година България е издала разрешителни за работа на 26 000 чуждестранни работници, а до момента през 2024 година тази цифра е вече 25 000. Очакванията са, че до края на годината броят им ще надхвърли 30 000. Това сподели Тодор Батков - младши, собственик на една от водещите агенции за внос на работна ръка от трети страни, в интервю за OFFNews.

„Всички тези работници получават разрешения само след като се докаже, че за съответната позиция няма нито един подходящ кандидат от България“, обясни Батков. Според него, предлаганите заплати от порядъка на 3500 до 4500 лева за готвачи и кофражисти не могат да привлекат български кадри, което кара ресторантите и строителните фирми да наемат все повече чужденци, основно от Турция.

Батков подчертава, че освен доброто заплащане, чуждестранните работници често получават и осигурено жилище и храна, което прави условията им в България по-изгодни от тези в страни като Германия и Австрия.

Ефективността на чуждестранните работници също е сред основните предимства, които те предлагат. Батков дава пример с бригади зидари от Турция, които постигат почти четирикратно по-висока продуктивност в сравнение с местните екипи и работят с изключителна прецизност.

Въпреки това, Тодор Батков не пропуска да отбележи и негативните примери, като работодатели, които не изплащат заплати и осигуряват мизерни условия на труд за чуждестранните работници. Според него, е необходимо въвеждането на лицензионен режим за агенциите, които внасят работници, за да се предотвратят злоупотреби и трафик на хора.

Най-голям брой чуждестранни работници идват от Узбекистан и Турция, но агенцията на Батков работи и с държави като Непал, Мексико и Венецуела.

В политически план Тодор Батков - младши е също активен. На последните избори той беше кандидат за народен представител от ГЕРБ в област Смолян. Въпреки че получи голям брой преференции, той не успя да влезе в парламента, но остава важна фигура в региона, където местните го наричат „нашия омбудсман“. Батков подчерта, че би се кандидатирал отново за депутат, но само ако е водач на листа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    До Az
    Съгласен съм с теб но това е само едната страна на монетата а и някой трябва да работи на тези машини! Няма как с некадърен и мързелив персонал това да се случи!
  • 7
    5
    Az
    Миленчо, производителността на труда зависи повече от работодателя отколкото от работника. Пример? Да се строи язовир с кирки, лопати и ръчни колички. Другия вариант е да се строи с багери и камиони. При кой вариант работниците ще са по-ефективни? И при кой вариант ще могат да се дават по-големи заплати? Та ако работодателите не купуват високо производителни машини, няма как да се търси производителност, ефективност и ниска цена на продукцията. Качеството на работната ръка не е за подценяване, но с повече пари по-лесно се намират качествени хора.
  • -5
    4
    Milen4o
    Имам чувството, че думата работодател и/или предприемач в БГ е символ на нещо лошо! Хората не се замислят, че ако ги няма тези дейни предприемачи няма да има икономика а от там няма да има и заплати! Не си мислете, че работодателите не искат да ви дават по 2000-3000 или дори повече пари! Ние също сме хора и пазаруваме в Лидл и плащаме сметки. Но замислете се, че ако станат такива заплатите за 2-3 години тогава над 50% от фирмите ще спрат да съществуват просто защото ще бъдат изместени от търговци, които внасят по-конкурентно в ценово отношение стоки от Китай, Турция или други такива държави! Другото за което никой не говори е че в БГ хората не са продуктивни и не е заради по-ниските заплати а заради начина им на мислене! В Турция хората живеят по-трудно но работят повече! Няма как да искате големи заплати и в същото време да се размотавате на работа, да работите по 8 часа, да си вземате постоянно болнични и отпуски, да се сърдите ако се наложи да работите понякога извънредно! Погледнете го и от страната на работодателя!
  • 10
    3
    123
    Не разбрахте ли че търсят роби а не работници ?
  • 18
    2
    Аз
    Нещо си измисля и то много. Да погледне средната работна заплата за страната, въпреки изкривяването от големите софийски заплати, да погледне и минималната работна заплата на която работят повече от половината българи и тогава да приказва за 4500 лева заплати. Като изключим най-добрите готвачи, такива заплати не се дават никъде.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- За какво протестирате?
- Нямам работа.
- Ето ти една визитка, и утре започваш работа при мен.
- Е па ти от целия митинг баш мен ли уцели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари