Гърция въвежда шестдневна работна седмица

3
Нов закон принуждава работниците да работят повече, без адекватна компенсация
Нов закон принуждава работниците да работят повече, без адекватна компенсация

Нов закон принуждава работниците да работят повече, без адекватна компенсация

От 1 юли 2024 година в Гърция влиза в сила нов закон, който въвежда шестдневна работна седмица за много работещи в индустрията, търговията, селското стопанство и част от услугите. Това решение предизвика широк обществен отзвук и критики, особено сред трудовите експерти и синдикатите.

Контекстът на кризата и трудовото законодателство

След продължителна икономическа криза и три спасителни пакета, които наложиха редица ограничения, трудовото законодателство в Гърция претърпя значителни промени. Колективните трудови договори са замразени от години, а много компании предпочитат индивидуални договори със своите служители. Въпреки че работната седмица официално е 40 часа, работодателите могат да изискват до два часа извънреден труд седмично, за който служителите получават компенсация под формата на свободно време.

Реалността на гръцкия трудов пазар

На практика, тези договорки често не се спазват, а контролните органи рядко осъществяват проверки. Консервативното правителство на Кириакос Мицотакис не дава приоритет на подобряването на работата на тези институции. Работниците в Гърция вече работят средно 41 часа седмично, което ги поставя на първо място в Европа по брой на работни часове. Въпреки това, минималната заплата е едва 830 евро, поставяйки страната на 15 място в Европейския съюз по този показател.

Новите правила и техният ефект

С въвеждането на шестдневна работна седмица, работниците ще получават допълнително 40% над дневната ставка за шестия работен ден. Изключение правят секторите на туризма и гастрономията, където петдневната работна седмица не се прилага от 2023 година.

“Със закона 5053/2023 петдневната работна седмица официално умира”, заявява професор Арис Казакос от Солунския университет. Той предупреждава, че работодателите ще придобият абсолютни права в отношенията си с работниците, настоявайки за възстановяване на колективните трудови договори. “При индивидуалните преговори за заплати работодателят е абсолютен суверен, който може да диктува практически всички условия”, добавя професорът.

Причините зад реформата

Официално, шестдневната работна седмица се въвежда поради липсата на квалифицирана работна ръка на гръцкия пазар. Новите правила правят извънредния труд по-евтин за работодателя и намаляват нуждата от наемане на нови служители. В същото време, в повечето европейски държави, синдикатите се борят за намаляване на работното време, без да се съкращават заплатите, с цел насърчаване на заетостта.

Сравнение с други европейски страни

В Европа се наблюдава тенденция към намаляване на работното време. Пример за това е 35-часовата работна седмица във Франция и експериментите с четиридневна работна седмица в различни държави. Изследванията показват, че тези мерки повишават производителността и ангажираността на служителите.

Влияние върху сигурността на работното място

Юристът Казакос предупреждава, че шестият работен ден може да застраши сигурността на работниците. През 2023 година, 179 работници са загинали при трудови злополуки, подчертавайки високия риск в Гърция.

Трудовите условия в туризма

Туризмът е един от най-важните сектори в гръцката икономика, но условията на труд често са тежки и зле платени. Много работници в този сектор отказват да работят поради лошите условия и ниското заплащане, определяйки ги като "модерно робство". На популярни туристически острови като Миконос и Санторини, сезонните работници вече работят по седем дни в седмицата, като делят жилища с множество колеги.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Чичовото
    Ще бачкат че и за още ще питат , всички ще спасяваме метрополията защото обичат да създават конфликти по света
  • 7
    2
    Spermaman
    Гърчолята и те като нас са предназначени да робуват, да готвят, чистят и веселят дебелия ояден еурогеец.
  • 13
    1
    русе
    Знаеш ли сега какво ще стане. Масови стачки ... ама като свърши сезона, т.е. от октомври се очаква блокиране на границите и фериботите ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари