Гърция първа въведе 6-дневна работна седмица в ЕС

1
Синдикатите определиха мярката като „варварска“
Синдикатите определиха мярката като „варварска“

Синдикатите определиха мярката като „варварска“

На 1 юли Гърция се превърна в първата държава в Европейския съюз, която въведе 6-дневна работна седмица. Това нововъведение предизвика остри реакции от страна на синдикатите в страната, които определиха мярката като „варварска“. Промените обхващат частния и публичния сектор, но не засягат държавните служители. Стъпката е част от опитите на южната ни съседка да се справи с проблемите, свързани със свиващото се производство и недостига на квалифицирани кадри, които са актуални за цяла Европа.

Икономически мотиви и очаквания

Докато други европейски държави обмислят въвеждането на 4-дневна работна седмица, гръцките власти взеха решение да увеличат работното време. Въпреки похвалите от Международния валутен фонд за очакван икономически ръст от близо 3% през 2024 година, мярката се счита за необходима. Тя е насочена предимно към определени професионални сфери, като производството и предлагането на денонощни услуги, и ще бъде по желание на служителите, като същевременно се заплаща допълнително.

Условия и стимули

Мярката цели да изсветли нерегламентирания извънреден труд, като задължи работодателите да го регистрират и заплащат. Според премиера Кириакос Мицотакис новите условия ще решат проблема и с недекларирания труд.

Служителите имат три варианта за възползване от пожелателния извънреден труд. Един от тях е да разпределят допълнителния 8-часов работен ден поравно през работната седмица, така че да работят по 10 часа на ден. Другата възможност е да жертват един от почивните си дни и да работят в събота. И при двата варианта допълнителният труд ще бъде стимулиран с 40% по-висока надница. Третият вариант е работа в неделя или на официални празници, което ще бъде възнаградено със 115% по-високо възнаграждение.

„Същината на това законодателство е благоприятна за работниците, то е дълбоко ориентирано към растежа. И това изравнява Гърция с останалата част от Европа,“ заяви Мицотакис.

Демографски проблеми и реакции на синдикатите

Основните мотиви зад въвеждането на 6-дневната работна седмица са липсата на квалифицирани кадри и намаляващото население. След дълговата криза през 2009 година, която потопи икономиката в рецесия и доведе до висока безработица, гръцката икономика се възстанови, но сега е изправена пред нови предизвикателства. Демографската промяна накара приблизително половин милион квалифицирани гръцки работници да емигрират, което правителството определи като „бомба със закъснител“.

Синдикатите обаче са категорично против мярката. Те посочват, че Гърция вече има най-дългото петдневно работно време в ЕС - средно 39,8 часа седмично според Евростат. За сравнение, във Франция този показател е 36 часа, а в Германия - 34 часа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ???
    Гърция вече има най-дългото петдневно работно време в ЕС - средно 39,8 часа седмично. Не разбирам - нашето е 40 часа
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари