Таксиметрови шофьори се опасяват да не бъдат заменени от индийци

1
Браншът се обяви срещу завишаване на квотата за таксита в Пловдив
Браншът се обяви срещу завишаване на квотата за таксита в Пловдив Снимка: БТА

Браншът се обяви срещу завишаване на квотата за таксита в Пловдив

Таксиметровите шофьори в Пловдив изразяват сериозни опасения, че могат да бъдат заменени от индийски колеги. Според Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи (НАЗПТВ), това е реална заплаха, породена от плана на Общината да увеличи квотата за таксиметрови автомобили от 2000 на 2200. Асоциацията категорично се противопоставя на това предложение.

Възможността за индийски таксиметрови шофьори

Володя Домашенко, съпредседател на асоциацията, споделя пред Българската телеграфна агенция (БТА), че според него плановете на Общината целят да подготвят гражданите за внос на таксиметрови шофьори от Индия. Домашенко твърди, че в момента, при сегашната квота от 2000 таксита, само 1715 наистина извършват тази дейност. Според него кметът Костадин Димитров представя проекта си като опит за подобряване на качеството на таксиметровите услуги в града, но всъщност зад него стои лобиране за инвестиционно намерение за внос на индийски таксиметрови шофьори.

Проектът за увеличение на квотата и определяне на минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници беше внесен за обществено обсъждане на 17 май и приключи на 17 юни. Мотивите на кмета са, че населението на Пловдив е нараснало и сегашната квота от 2000 автомобила не е достатъчна, за да удовлетвори нуждите на гражданите.

Вносът на индийски шофьори – вече реалност за автобусния транспорт

Ситуацията с автобусния транспорт в Пловдив предоставя конкретен пример за внос на индийски работници. Една от фирмите, която оперира обществения транспорт в града, наскоро обяви, че ще назначи 30 индийски шофьори. Димитър Чолаков, управител на "Автотранс", обясни пред Българската национална телевизия (БНТ), че процесът по набиране на индийски шофьори вече е приключил и кандидатите са преминали успешно необходимите конкурси. Те трябва да владеят английски език, а подготовката на документите и визите им е в ход.

Обучение и условия на работа за индийските шофьори

Преди да започнат работа, индийските шофьори ще преминат през цялостно обучение, за да се запознаят с превозните средства, маршрутите и условията на работа в градски условия. Те ще получават същото заплащане като българските си колеги и ще им бъде осигурено настаняване. За разлика от таксиметровите шофьори, техните колеги от градския автобусен транспорт не се притесняват от пристигането на индийците. Напротив, те очакват, че това ще намали натоварването им и ще им позволи по-спокойно да ползват отпуските си по време на летния сезон.

JS International – посредникът за внос на индийски работници

Индийската компания за трансфер на работници JS International, заедно с български агенции за подбор на персонал, вече повече от месец обикаля страната, за да представя възможностите за внос на работна ръка от Индия. Един от примерите, който се представя на тези срещи, е за Австрия и Румъния, където много индийци вече работят като таксиметрови шофьори и в сферата на доставките.

Нови цени за таксиметровите услуги в Пловдив

Кметът на Пловдив предлага и увеличение на цената на таксиметровите услуги. Проектът предвижда минималната цена да стане 1,19 лева на километър през деня, а максималната да бъде 1,80 лева на километър. Минималната нощна тарифа трябва да бъде 1,29 лева на километър, а максималната – 1,90 лева на километър. В момента пловдивските таксита таксуват клиентите си с 1,09 лева през деня и 1,19 лева през нощта. Първоначалната такса при повикване ще бъде увеличена от 1,95 лева на 2,20 лева, като таксата за престой остава на сегашните 0,30 лева на минута.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Електорат
    А не можем ли да си внесем индийци и за общинари и друга административна сган? Ще ни е по евтино и работа ще вършат
  • 7
    2
    Бакшиш-Търтей
    Колко ли ще им плащате, че да могат да си покрият наем, режийни, храна, лекарства, зъболекар, телефони, дрехи, обувки и т.н. и т.н. Пък и по някой лев трябва да изпращат в Индия. Как точно ще се случи е мистерия.
  • 9
    1
    Хаха
    Страх тресе едни от най - големите търтеи
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари