Търси се нов служебен премиер

0
Рая Назарян като председател на Народното събрание отказа поста
Рая Назарян като председател на Народното събрание отказа поста Снимка: БГНЕС

Рая Назарян като председател на Народното събрание отказа поста

Президентът Румен Радев за втори път трябва да извърви процедурата по новите правила на Конституцията след направените промени, които Конституционният съд не отмени. Това означава, че държавният глава има списък от няколко варианта, от които може да избере служебен министър-председател.

Конституционният съд потвърди валидността на последните изменения в основния закон на страната, което наложи на президента да следва новите процедури за назначаване на служебен кабинет. Процесът по избор на министър-председател става все по-сложен, тъй като времето за провеждане на консултациите ще определи и датата на предстоящите избори. Списъкът с възможни кандидати става все по-кратък, тъй като много от тях вече отказаха да заемат поста.

Вчера председателят на Народното събрание Рая Назарян отказа да бъде предложена за служебен премиер, което усложнява още повече задачата на президента. Управителят на Българската народна банка Димитър Радев също отказа тази позиция през март, което оставя ограничен избор на Румен Радев. В момента възможните кандидати включват Петър Чобанов и Радослав Миленков, след като третият подуправител Андрей Гюров бе отстранен.

Други възможности пред президента са председателят на Сметната палата и заместниците му. Димитър Главчев, който беше председател на Сметната палата, потвърди, че е готов отново да поеме поста. Обаче, заместниците му Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева отказаха през март.

Списъкът включва и омбудсмана и неговия заместник, но Диана Ковачева стана европейски съдия в Страсбург с 9-годишен мандат, а заместничката ѝ Елена Чернева-Маркова изненадващо подаде оставка, като нов избор още не е направен.

След приключване на консултациите президентът Радев ще трябва с един указ да назначи служебен кабинет и да насрочи дата за предсрочни избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Учуден
    До 4 Духай бесарабски ДеБил-ПеПераст! За тия на които им лижеш анусите става въпрос: Киро Простото Путков и Гном Смачкан ПеПерасов.
  • -2
    4
    Учуден
    До 3 " простото и гномът" за медведев и за путака говориш, нали ?!
  • 1
    3
    урку
    Кирето простото и гномът са готови
  • 2
    2
    русенец
    България си има служебен премиер. По скоро се търси реален кабинет, с реален премиер. И да спрат всички опити на несретниците от ППДБ за законодателни промени. Виждаме всяка тяхна промяна води до тотален крах. сега искали да променят закона за една от малкото нормално работещи и съществуващи институции, за да може да сложат техни протежета на възлови места. Някой като бившата шефка на Агенция Митници. Не им харесва факта, че Сметна палата има двама доказали се в своята работа заместник председатели. и сега какво, ще ги сменяме с "харвардска" калинка. Абе тези недоразумения не виждат ли, че вече няколко месеца България няма омбудсман и заместник омбудсман. Иле ПеПеДеБилите считат, че в страната е всичко наред и няма нужда от тези органи. ами тогава да закрият фигурата омбудсман и да уволнят всички назначени сътрудници.
  • 7
    1
    fuck you, ristio
    ристю ифаноф-американският агент е виновникът служебните премиери да са пак от... герб и безхаберникът глафчеф да няма алтернатива за служебен премиер! ристьооооооооо, безобразнико, ти си умъртвителят на България!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари