Стойчо Стойчев: Политиците не само не могат да мотивират гласоподавателите, а и не искат

1
Очаква се само 1,8 милиона българи да гласуват на предстоящите избори
Очаква се само 1,8 милиона българи да гласуват на предстоящите избори Видео: NOVA

Очаква се само 1,8 милиона българи да гласуват на предстоящите избори

Предизборната кампания в България навлиза в решителната си фаза, но избирателната активност остава под въпрос. Това стана ясно от коментарите на журналиста Емилия Милчева и политолога Стойчо Стойчев в сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България".

Емилия Милчева изрази загриженост относно качеството на предизборната кампания, акцентирайки върху липсата на конкретика в партийните програми. "Най-важното за мен е това, че избирателите са обработвани с послания, които нямат общо с предизборната кампания. Най-важният въпрос, това, което не виждаме, е откъде ще се вземат парите за програмите на партиите", сподели журналистката.

Стойчо Стойчев прогнозира рекордно ниска избирателна активност от около 1,8 милиона гласоподаватели. Той посочи умората от честите избори като основна причина за апатията сред електората и кандидатите. "Политиците не само не могат да мотивират гласоподавателите, а и не искат. Самите кандидати за депутати са уморени да правят кампании. Поради тази причина липсват послания и динамика", обясни политологът.

Експертите обсъдиха и възможните сценарии за съставяне на правителство след изборите. Според Стойчев, за формиране на мнозинство ще са необходими преговори между три или четири партии. Той прогнозира, че и двете фракции на Движението за права и свободи (ДПС) вероятно ще влязат в парламента, но тяхното участие в управляващата коалиция остава под въпрос.

Милчева коментира настоящото състояние на ДПС, отбелязвайки, че лидерът на партията Ахмед Доган "изглежда като човек, загубил твърде много в тази битка". Тя засегна и случая с обвиненията срещу кандидат-депутата Джейхан Ибрямов, подчертавайки съмненията на юристи относно законосъобразността на процедурата по неговото задържане.

В заключение, експертите се обединиха около мнението, че предстоящите избори ще бъдат предизвикателство както за политическите партии, така и за избирателите, на фона на нарастваща умора от честите гласувания и липсата на ясни политически послания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари