Михаил Константинов: Нашите политици са бездарни!

1
Всеки път, като падне правителството, кой знае защо пада и парламентът - това е пълна глупост
Всеки път, като падне правителството, кой знае защо пада и парламентът - това е пълна глупост

Всеки път, като падне правителството, кой знае защо пада и парламентът - това е пълна глупост

Очаква се рекордно ниска избирателна активност на 27 октомври.

Предстоящите избори на 27 октомври 2024 година могат да отбележат исторически минимум в избирателната активност, предупреждава професор Михаил Константинов. В свое участие в предаването "Тази сутрин" по bTV експертът коментира особеностите на текущата предизборна кампания.

"Предизборната кампания беше доста скромна, бих казал обрана, което пък на мен ми хареса, защото иначе е досадна и шумна", споделя професор Константинов.

Исторически паралели

Математикът припомня, че досегашният рекорд за най-ниска избирателна активност е регистриран през 2007 година по време на европейските избори, когато под 2 милиона души са упражнили правото си на глас. "Тогава цял ден валя пороен дъжд. Просто не спря да вали и хората не излязоха", обяснява той.

Призив към избирателите

"На последните избори гласуваха 2 милиона и 200 хиляди души, ако сега паднем под 2 милиона, ще бъде много лошо. Аз дори бих се радвал, ако запазим 2 милиона и 200 хиляди", казва професор Константинов.

Критика към политическата система

Експертът отправя остра критика към начина на функциониране на българската политическа система. "Ние не използваме възможността на един парламент да излъчи няколко правителства", посочва той. "Всеки път, като падне правителството, кой знае защо пада и парламентът - това е пълна глупост. Това показва, че нашите политици са бездарни. Трябва да имаш малко политически талант, когато управляваш една държава", заключава професорът.

Прогнози за парламентарното представителство

По думите на професор Константинов, ГЕРБ ще получи между 72 и 73 места в следващия парламент. Той отбелязва, че евентуалното влизане на осма политическа сила ще отнеме места от водещата партия. Експертът припомня, че най-фрагментираният парламент в новата история на България е бил през 2014 година.

Коментар за ДПС и АПС

В анализа си професор Константинов засяга и темата за политическите формации на етническа основа. "В момента по документи има едно ДПС", посочва той. Относно Алианса за права и свободи на Ахмед Доган, експертът смята, че формацията няма как да влезе в управлението "защото то е малко проруски". "Ахмед Доган все пак е бил обучаван от руското разузнаване и руски агенти - това са документи. Говоря за състоянието в момента по документи", допълва той.

Купуването на гласове

"Купуването и продаването на гласове е изобретение на европейската политическа мисъл след Втората световна война, не е българско изобретение, ние само творчески го развиваме и прилагаме", коментира професор Константинов. В момента се провеждат мащабни акции срещу купуването на гласове в София, Плевенско и Кърджали, като са извършени арести по частни домове и търговски обекти.

Избирателна активност и вот "Не подкрепям никого"

Относно опцията "Не подкрепям никого" в бюлетината, професор Константинов е категоричен, че този вот е напълно безсмислен и не оказва влияние върху изборния праг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари