Смокините - тайното оръжие срещу болестите

1
Изненадващи факти за лечебните свойства на смокините при различни заболявания
Изненадващи факти за лечебните свойства на смокините при различни заболявания

Изненадващи факти за лечебните свойства на смокините при различни заболявания

С настъпването на сезона на смокините, експертите напомнят за многобройните ползи на тези сладки плодове за човешкото здраве. Смокините не само радват небцето със своя вкус, но и предлагат богата палитра от хранителни вещества, витамини и минерали.

Известни като естествен източник на "хормона на щастието" - серотонин, смокините съдържат впечатляващо разнообразие от витамини, включително група В, Е, РР и С. Тези сочни плодове са богати на фибри и бета-каротен, което ги прави истинска "здравословна бомба" за организма.

Смокините се отличават със своето изключително високо съдържание на минерални вещества. В едва 40 грама от плода се съдържат над 240 милиграма калий, което покрива около 7% от дневните нужди на организма. Същото количество смокини осигурява 53 милиграма калций и 1.2 милиграма желязо, задоволявайки 6% от препоръчителния дневен прием на тези минерали.

Благодарение на богатото си съдържание на калий и захари, смокините са особено полезни за хора с хипертония и сърдечни заболявания. Калият има съдоразширяващо действие и облекчава спазмите на кръвоносните съдове, докато ензимът фицин, съдържащ се в плодовете, спомага за разтварянето на тромби.

За хората с високо кръвно налягане, включването на смокини в менюто е силно препоръчително. Те помагат за успокояване на сърцебиенето и стимулират производството на кръв. Антиоксидантното действие на полифенолите в смокините предпазва сърцето от болести, съдови плаки и инфаркти.

Изследване, проведено от учени от Ню Джърси, показва, че консумацията на няколко смокини може да помогне за намаляване нивата на холестерола. Това се дължи на високото съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и на фитостероли в сушените смокини.

Въпреки сладкия си вкус, смокините се препоръчват и за хора с диабет. Богатото съдържание на фибри забавя усвояването на глюкозата, а според някои изследвания, смокините могат да повишат чувствителността на клетките към инсулина.

Смокините могат да бъдат полезни и при редица други здравословни състояния:

  • При ангина и бронхит: Консумацията на смокини може да облекчи симптомите.
  • При анемия: Отвара от прясно мляко и смокини е популярен народен лек.
  • За здрав стомах: Богатите на фибри смокини подобряват производството на полезни бактерии в стомаха.
  • За отслабване: Смокините бързо създават усещане за ситост и могат да подпомогнат процеса на отслабване.
  • За красива кожа: Млечният сок от смокини може да помогне при лечението на пъпки по лицето.

Експертите съветват да не се подценява потенциалът на тези малки плодове за подобряване на общото здравословно състояние. Включването на смокини в балансирания хранителен режим може да донесе множество ползи за организма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари