Храните, които пазят сърцето при повишен холестерол и диабет

0
Защо добрият холестерол е толкова важен за диабетиците
Защо добрият холестерол е толкова важен за диабетиците Снимка: Асен Игнатов / Архив

Защо добрият холестерол е толкова важен за диабетиците

Холестеролът често се свързва с негативни последици за здравето, но всъщност той играе жизненоважна роля в нашия организъм. Според информация от Diabetes UK, когато нивата му са в здравословни граници, холестеролът е необходим за функционирането на клетките и синтеза на витамин D и някои хормони.

Експертите разграничават два основни вида холестерол - HDL (добрия холестерол) и LDL (лошия холестерол). Д-р Мария Иванова, ендокринолог в Университетска болница "Свети Георги" - Пловдив, обяснява: "Високите нива на LDL холестерол и ниските нива на HDL холестерол увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това, повишените триглицериди също могат да окажат негативно влияние върху сърдечното здраве."

За хората с диабет е особено важно да следят нивата на холестерола си. Специалистите препоръчват ежегодни прегледи за тази група пациенти. При повечето хора балансираното хранене и редовната физическа активност са достатъчни за поддържане на холестерола в норма.

Ако се установят високи нива на холестерол, първата стъпка е консултация с лекуващия лекар. Той може да насочи пациента към диетолог за съставяне на подходящ хранителен режим. Основните препоръки включват замяна на наситените мазнини с ненаситени и увеличаване приема на фибри.

Някои естествени храни могат да помогнат за защита на сърцето и понижаване на холестерола. Сред тях са:

  1. Мазни риби като херинга, сьомга, сардина и скумрия - богати на омега-3 мастни киселини.
  2. Плодове и зеленчуци - нискокалорични, бедни на наситени мазнини и богати на фибри, витамини и антиоксиданти.
  3. Ядки (орехи, бадеми, кашу) - съдържат полезни мазнини, стероли и фибри.
  4. Храни, богати на разтворими фибри - грах, боб, леща, броколи, ябълки, горски плодове и сладки картофи.
  5. Овес и ечемик - съдържат бета-глюкани, които помагат за регулиране на холестерола.

Проф. Петър Петров от Медицински университет - София коментира: "Начинът на приготвяне на храната също е от значение. Препоръчително е ястията да се варят, готвят на пара или се пекат, вместо да се пържат."

Напомняме, че при наличие на захарен диабет е задължителна редовната консултация с ендокринолог за цялостно проследяване на състоянието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари