Скоро ще виждаме втора Луна на небосвода

0
Астероид ще левитира около Земята за близо 2 месеца
Астероид ще левитира около Земята за близо 2 месеца Снимка: Асен Игнатов / Архив

Астероид ще левитира около Земята за близо 2 месеца

Земята се готви да посрещне нов небесен гост - временен естествен спътник, който ще ни придружава в продължение на два месеца. Този космически посетител, известен като 2024 PT₅, е малък астероид с диаметър около 10 метра, който ще се превърне в "мини-луна" на нашата планета.

Астрономи от Системата за последно предупреждение за астероиден земен удар (ATLAS) забелязаха този космически обект на 7 август 2024 година. Само ден по-късно, на 8 август, астероидът премина на разстояние от 567 000 километра от Земята, което е приблизително 1,5 пъти разстоянието до Луната, предаде Science Alert.

След откриването му, учени от Университета Комплутенсе в Мадрид извършиха детайлни изчисления на орбитата на 2024 PT₅. Техните анализи, базирани на 122 наблюдения в рамките на 21 дни, разкриха интересна траектория на астероида.

Според прогнозите, 2024 PT₅ ще се превърне в сателит на Земята на 29 септември 2024 година. В продължение на 56,6 дни този космически обект ще извърши една пълна обиколка около нашата планета. На 25 ноември 2024 година астероидът ще се освободи от земното гравитационно привличане и ще продължи своя път около Слънцето.

Преди окончателното си отдалечаване, 2024 PT₅ ще направи още едно близко преминаване покрай Земята на 9 януари 2025 година, този път на разстояние от 1,8 милиона километра.

Интересното е, че това не е първото посещение на 2024 PT₅ в околоземното пространство. Астрономите са проследили траекторията му 60 години назад във времето и са прогнозирали бъдещото му поведение за следващите 30 години. Оказва се, че астероидът е правил сравнително близки прелитания покрай Земята през февруари 2003 година, април 1982 година и март 1960 година, но тогава е бил на разстояние от поне 8,2 милиона километра.

Последното му близко преминаване на по-малко от 1 милион километра от Земята се предполага, че е било през октомври 1937 година, макар че данните за толкова отдалечен период не са напълно сигурни.

Очаква се 2024 PT₅ да се завърне отново на 8 ноември 2055 година, този път преминавайки на разстояние от 5,2 милиона километра от нашата планета. Възможно е да направи още едно близко преминаване през януари 2084 година, на около 1,66 милиона километра от Земята.

Астрономите класифицират 2024 PTₕ като част от групата обекти, наречени Арджуни. Тези космически тела обикалят около Слънцето на приблизително същото разстояние, с подобна форма на орбитата и ъгъл като Земята. Тази характеристика прави малко вероятно 2024 PT₅ да е изкуствен космически отпадък.

Подобни временни спътници на Земята са наблюдавани и преди. През 2020 година беше открит малък астероид с диаметър не повече от 3,5 метра, който е обикалял около нашата планета в продължение на около три години. През 2016 година пък беше забелязан така наречен "квазиспътник" - обект, който технически все още обикаля около Слънцето, но се движи зад Земята, увлечен от нейното гравитационно привличане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари