Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

0
Изграждането на мобилната може да започне още тази година
Изграждането на мобилната може да започне още тази година

Изграждането на мобилната може да започне още тази година

Мобилните мрежи скоро може да не са "резервирани" само за Земята. Nokia разработва 4G LTE мрежа, която да бъде изградена на Луната, съобщава Space.com. И изграждането ѝ може да започне още тази година.

Тя е част от проекта IM-2 на Intuitive Machine. Той предвижда по-късно тази година да изпрати лунен модул, който да кацне на южния полюс на естествения спътник на Земята.

Оборудването на Nokia ще свързва няколко модула и апаратурата на Intuitive Machines и ще осигури мрежово покритие в района. Така модулът за кацането, луноходът и апаратът за изследване на кратери ще могат да комуникират помежду си, пише VESTI.

Те ще тестват и колко голямо е покритието на мрежата. Проектът е първа стъпка към по-голямата цел - колонизиране на Луната и постоянно човешко присъствие там.

А това ще изисква осигуряване на условия, които са максимално близки до тези на земята - включително стабилни комуникационни връзки. Проектът е част и от програмата Artemis на НАСА, като Nokia получи 14,1 млн. долара, за да разработи мобилната мрежа.

Използването на 4G LTE мрежа на Луната ще има много предимства. Тя ще осигури по-високи скорости и повече капацитет. Това ще е от полза както за комуникацията на астронавтите, така и за връзките между роботите и апаратурата. И съответно ще могат да се използват още по-модерни технологии, които изискват високоскоростна връзка и настоящите радиокомуникации в космоса не могат да я осигурят.

Мрежата ще може да се използва и от други мисии, като дългосрочната амбиция е полетите и мисиите до Луната да станат регулярни. Няма смисъл всяка мисия да прави своя комуникационна мрежа. Това не е нито практично, нито финансово разумно. Затова изграждането на обща мрежа ще е много по-добро решение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    чичомиткобрат
    Ще пратят на луната грънци... Там човешки крак не е стъпвал, къде отиват железара, които изстрлват, само те си знаят. Само идиотите вярват на космическия театър.
  • 1
    1
    ...
    Бил Гейтс не спи. Пак се уреди с доходна работа.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари