Скандал с прокурори „инвалиди“, избягали от военна служба в Украйна

0
Володимир Зеленски разпореди спешни промени в системата за оценка на годността за военна служба
Володимир Зеленски разпореди спешни промени в системата за оценка на годността за военна служба Снимка: Володимир Зеленски / Facebook

Володимир Зеленски разпореди спешни промени в системата за оценка на годността за военна служба

Андрий Костин, главният прокурор на Украйна, подаде оставка след разкрития за множество служители в прокуратурата, които са получили статут на инвалиди с цел избягване на военна служба.

Президентът Володимир Зеленски проведе заседание на Съвета за сигурност, фокусирано върху борбата с укриването от военна повинност. След срещата той заяви: "Главният прокурор трябва да поеме политическа отговорност за ситуацията в органите на прокуратурата на Украйна".

В отговор Костин определи разкритията като "явно аморални" и обяви решението си да напусне поста.

Мащабно разследване разкрива стотици случаи на злоупотреби

Службата за вътрешна сигурност на Украйна докладва за 64 членове на медицински комисии, които са обект на наказателни разследвания през 2024 година. Девет души вече са получили присъди.

Володимир Зеленски разкри в своето вечерно обръщение, че проблемът надхвърля рамките на прокуратурата: "Има стотици случаи на очевидно неоправдани увреждания сред митнически и данъчни служители, в системата на пенсионните фондове и в местните администрации... Всичко това трябва да се разглежда внимателно и бързо".

Спешни мерки за реформиране на системата

Министър-председателят Денис Шмигал предприе незабавни действия, като освободи от длъжност ръководството на централната комисия за оценка на годността за военна служба и висши служители в министерството на здравеопазването.

Президентът възложи на кабинета спешно да подготви законопроект за разпускане на съществуващите медицински комисии и цялостно реформиране на системата за оценка на инвалидността.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Sтанко
    Мислете си как да спрете войната, вместо да мислите как да я продължите! Във ваш интерес е!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари