Семен Новиков достигна до полуфиналите в Париж

1
26-годишният български национал постигна победа с 8:3 точки срещу грузинеца Лаша Гобадзе
26-годишният български национал постигна победа с 8:3 точки срещу грузинеца Лаша Гобадзе

26-годишният български национал постигна победа с 8:3 точки срещу грузинеца Лаша Гобадзе

Семен Новиков се класира за полуфиналите на олимпийския турнир по класическа борба в категория до 87 килограма, демонстрирайки впечатляваща форма и решителност. 26-годишният български национал, поставен под номер 3 в схемата, постигна победа с 8:3 точки срещу грузинеца Лаша Гобадзе.

Гобадзе, световен шампион при 82-килограмовите от Султан 2019 и бронзов медалист в категория до 87 килограма от Световното първенство в Осло 2021 и Европейското първенство в Загреб 2023, поведе с 3:0 точки, след като успя да реализира носене в средата на първата част, поставяйки Новиков в партер заради пасивност. Въпреки това, българският национал веднага направи контраатака и върна една точка. Малко повече от минута след почивката Новиков получи нова точка, след като съперникът му беше сложен в партер. Той се възползва от ситуацията и с успешна хватка обърна резултата до 4:3, а малко по-късно избута съперника от тепиха за 5:3. В крайна сметка, Новиков направи победата си още по-убедителна с допълнителни 3 точки след успешна хватка и неуспешно обжалване на съперника, завършвайки мача с 8:3.

По-рано днес, Новиков постигна първата победа за България в класическа борба на Олимпийските игри в Париж. В олимпийския си дебют той надделя с 5:1 точки над европейския първенец от Будапеща 2022 и световен вицешампион от Белград 2022 Турпал Али Бисултанов от Дания и се класира за четвъртфиналите в категория до 87 килограма.

Бисултанов водеше след първата част с точка, присъдена заради пасивност на Новиков. Българският борец изравни малко след почивката, след като датчанинът беше поставен в партер по същата причина. Новиков се възползва от ситуацията, направи хубав захват и успя на два пъти поред да пренесе противника, което му осигури и крайната победа.

Новиков е европейски шампион от Рим 2020, но тогава се състезаваше за родината си Украйна. След като получи българско гражданство през миналата година, той стигна до бронз на Световното първенство в Белград и на Европейското първенство в Загреб.

Полуфиналите в категорията започват след 19:30 часа.

Досега българските състезатели имаха три загуби в три мача на олимпийския турнир при класиците. Кирил Милов претърпя поражение в първия кръг при най-тежките до 130 килограма и беше елиминиран на старта в репешажите за бронза. Айк Мнацаканян пък отпадна на осминафиналите при 77-килограмовите след загуба от Санан Сулейманов от Азербайджан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Прост българин
    Добре, че са чужденците, та да видим и ние 1-2 бронзови медала. Толкова сме импотентни плужеци, че и пигмейте вече ни се смеят.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари