Семейство отива на съд за имотни измами в размер на около 600 000 лева

0
Тримата обвинени са безработни и имат криминално минало
Тримата обвинени са безработни и имат криминално минало

Те са действали на територията на Дупница, София, Сандански и Марикостиново

Обвинение в имотни измами за семейство от Благоевград на стойност 600 000 лева.

Районната прокуратура в Благоевград внесе обвинителен акт и предаде на съд семейство, обвинено в извършване на имотни измами на стойност близо 600 000 лева. Обвиняемите - 49-годишният баща, съпругата му и техният 23-годишен син, са заподозрени в измами с цел имотна облага в особено големи размери.

Тримата членове на семейството са безработни и имат криминално минало. Бащата и синът са криминално проявени, докато майката е осъждана за държане на наркотични вещества, съобщават от прокуратурата.

Измами с имотни облаги на територията на няколко града

Семейството е обвинено в предварителен сговор и съучастие, като умишлено са възбудили и поддържали заблуждение у няколко лица с користна цел. Престъпленията са извършени в градовете Дупница, София, Сандански и в село Марикостиново, община Петрич, уточняват от държавното обвинение.

Чрез създаване и поддържане на неверни представи, тримата обвиняеми са причинили имотна вреда на няколко граждани, общо възлизаща на 597 785 лева. Те често са парадирали с близостта си с известни личности, заемащи публични длъжности, високо обществено и административно положение, работещи в съдебната система и в органите на реда.

Разнообразни методи за измама

Семейството е прилагало различни методи за въвеждане на пострадалите в заблуждение, включително оказване на съдействие по наказателни дела, изпълнение на проекти с обществени поръчки, събиране на парични задължения чрез оформяне на запис на заповед без протест, продажба на автомобили и прехвърляне на собственост върху недвижим имот. В един случай те са подхвърляли наркотици в автомобил с цел образуване на наказателно производство срещу конкретно лице.

Допълнително обвинение за документно престъпление

45-годишната жена е привлечена към наказателна отговорност и за документно престъпление. През януари 2023 година в Благоевград тя е съставила фалшив частен документ - запис на заповед без протест за сумата от 93 000 лева, като му е придала вид, че представлява писмено изявление на конкретно лице, което в действителност не го е подписало. Впоследствие тя е употребила въпросния документ с цел измама.

Престъпленията остават ненаказани досега

Обвиняемите са предлагали "услугите" си за разрешаване на различни въпроси срещу предоставяне на парични суми. Когато обещанията им са оставали без резултат, те са преставали да отговарят на телефонни обаждания и да поддържат контакт с пострадалите лица.

В хода на досъдебното производство са събрани множество доказателства за виновността на обвиняемите. Налице е упоритостта им за осъществяване на престъпното деяние, дългият период, през който са действали, високият размер на причинената имотна вреда и липсата на каквато и да било критичност към извършеното. Обвиняемите не са заявили желание да компенсират вредните последици, като получените от тях суми понастоящем не са възстановени, уточняват от прокуратурата.

Делото продължава в съда

Сега делото предстои да бъде разгледано от съда, където ще се реши съдбата на обвиняемите. Поредният случай на имотни измами в страната отново поставя на дневен ред въпроса за необходимостта от строги мерки и ефективни наказания срещу подобни престъпления.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари