САЩ изпращат войници и HIMARS системи в Аляска

1
Над 100 американски войници и модерни ракетни системи пристигат на остров Шемя
Над 100 американски войници и модерни ракетни системи пристигат на остров Шемя Снимка: АП / БТА

Над 100 американски войници и модерни ракетни системи пристигат на остров Шемя

Американските въоръжени сили предприемат стратегически ход, изпращайки над 100 войници и високотехнологични ракетни системи на отдалечен остров в Аляска. Този ход идва като отговор на наскоро засилената активност на руски военни самолети и кораби в близост до американската територия.

На 12 септември 2024 година армията на Съединените американски щати (САЩ) разполага войници на остров Шемя, намиращ се на приблизително 1930 километра югозападно от град Анкъридж. Островът, част от Алеутската верига, е дом на военновъздушна база на САЩ, чиято история датира от времето на Втората световна война. Заедно с войниците са транспортирани и две артилерийски ракетни системи HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System).

Това развитие на събитията съвпада с провеждането на съвместни военни учения между Русия и Китай, наречени "Океан-24", които стартираха на 10 септември в акваторията на Тихия и Северния ледовит океан. В рамките на една седмица, Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана регистрира приближаването на осем руски военни самолета и четири военноморски кораба, включително две подводници, към бреговете на Аляска.

Говорителят на Пентагона, генерал-майор Пат Райдър, коментира ситуацията на пресконференция: "Не за първи път виждаме руснаци и китайци да летят, знаете, в близост и това е нещо, което очевидно следим отблизо, а също и нещо, на което сме готови да реагираме." Той уточни, че нито един от чуждите самолети не е нарушил въздушното пространство на САЩ и че няма причини за безпокойство.

Американският сенатор Дан Съливан разкри допълнителни детайли за военното присъствие в региона, споменавайки за изпращането на разрушител с управляеми ракети и кораб на бреговата охрана в западната част на Аляска. Той призова за засилено военно присъствие на Алеутските острови и настоя за по-твърда позиция спрямо руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин.

Сенаторът също така предложи повторното отваряне на закритата през 1997 година военноморска база в Адак, разположена на Алеутските острови. Това предложение подчертава стратегическото значение на региона в контекста на нарастващото геополитическо напрежение.

Тези събития подчертават нарастващото стратегическо значение на Арктика и прилежащите ѝ територии. С топенето на ледовете и откриването на нови морски пътища, регионът се превръща в арена на засилено военно присъствие и икономически интерес от страна на глобалните сили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Куросмук Говноядич Зеленски
    Обичам да ме порят руски войници в гъза и затова почнах тая война в Донбас. Чувствата от оргазмите които ми носят руските войници са неповторими.
  • -1
    4
    Куросмук Путин
    Обичам да ме порят украински войници в гъза и затова почнах тая война в Донбас. Чувствата от оргазмите които ми носят украинските войници са неповторими.
  • -2
    3
    Олеся Илашчук
    Аз като порно усраински посланик в България съм най осрана,защото редовно практикувам анален секс с чеченци!
  • 0
    2
    Лариса от посолство-ТО
    Галя,не са вашите,а нашите са осраните...
  • 0
    1
    Галя от посолство-ТО
    Как се кефя, че краварите са се посрали от страх!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари