Самотата увеличава риска от деменция с 30%

0
Експерти призовават за спешни мерки срещу "епидемията от самота"
Експерти призовават за спешни мерки срещу "епидемията от самота" Снимка: Асен Игнатов / Архив

Мащабно проучване проследява връзката между социалната изолация и мозъчното здраве

Самотата увеличава риска от деменция с 30%.

Ново мащабно проучване разкрива тревожна връзка между хроничната самота и влошаването на когнитивните функции при възрастните хора. Изследването, финансирано от Националния институт за психично здраве на Съединените американски щати, хвърля светлина върху дългосрочните последици от социалната изолация върху здравето на мозъка.

Мащабно изследване с шокиращи резултати

Учените са проследили самооценката за самота и неврологичното здраве на повече от 600 000 участници в глобален мащаб. Резултатите са публикувани в престижното научно списание Nature Mental Health и разкриват, че продължителната самота е свързана с 31 процента по-висок риск от развитие на различни форми на деменция. Освен това, вероятността за когнитивни увреждания се увеличава с 15 процента при хората, които се чувстват самотни, съобщи ЮПИ.

Експертно мнение подчертава значимостта на откритията

Доктор Парек О'Силеван от Университета в Лимерик, Ирландия, съавтор на изследването, коментира: "Това са много важни открития и показват, че самотата е ключов рисков фактор за бъдещото развитие на деменция". Той ръководи Лабораторията за личност, индивидуални различия и биоповеденческо здраве в ирландския университет и допълва: "Лабораторията ни установи, че самотата е от решаващо значение за бъдещото здраве по различни начини, включително за дълголетието ни - т.е. колко дълго живеем".

Самотата - епидемия на 21-ви век

През 2023 година главният здравен инспектор на САЩ, доктор Вивек Мурти, публикува доклад, в който определя самотата и изолацията сред американците като "епидемия". Това признание от висш здравен експерт подчертава мащаба на проблема и необходимостта от спешни мерки за справяне с него.

Връзката между самота и когнитивно здраве

О'Силеван обяснява механизма, по който самотата влияе на мозъчното здраве: "Самотата е от решаващо значение за когнитивното здраве, тъй като тя води до бъдещо развитие на деменция, съдова деменция, болест на Алцхаймер и по-общо когнитивно увреждане". Той определя новото проучване като "много важен научен труд, който ще има дългосрочни последици".

Надежда в борбата със самотата

Доктор Мартина Лучети от Медицинския колеж към Държавния университет на Флорида в Талахаси, която ръководи проучването, предлага оптимистична перспектива. Тя подчертава, че самотата е рисков фактор, който може да бъде променен. "Съществуват различни видове и източници на самота, които могат да повлияят на когнитивните симптоми в целия континуум на деменцията", казва Лучети и добавя: "Проблемът със самотата се преодолява, като се насърчава чувството за свързаност между хората, което изгражда защитна бариера за когнитивното здраве в по-късен етап от живота".

Това изследване подчертава необходимостта от засилени усилия за борба със социалната изолация, особено сред възрастното население. Насърчаването на социални връзки и създаването на общности, които подкрепят активното стареене, могат да играят ключова роля в намаляването на риска от деменция и подобряването на качеството на живот в напреднала възраст.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари