Русия отваря хотели за „копачи“ на криптовалута

0
Нов закон отваря врати за "копачи" и туристи
Нов закон отваря врати за "копачи" и туристи

Русия залага на криптовалутите в борбата си срещу долара

Руската федерация прави решителна стъпка към интегрирането на криптовалутите в своята икономика. На 8 август 2023 година президентът Владимир Путин подписа закон, който регулира движението на дигиталните валути в страната. Този ход легитимира експерименталните сетълменти в криптовалути за външнотърговски транзакции и утвърждава ключови понятия в сферата.

Новото законодателство дефинира термини като "копаене", "пул за копаене" и "организация на обращението на цифрова валута". То също така очертава правата и задълженията на участниците в пазара за "копаене" на криптовалута.

Според данни на BitRiver, най-големият оператор на центрове за данни за "копаене" и вносител на оборудване за "копаене" на криптовалута в Русия, страната заема второ място в света по "добив" на криптовалути след Съединените американски щати. Компанията подчертава, че Руската федерация разполага с необходимите енергийни ресурси за развитие на този сектор и привлича интереса на партньори от Азия и Близкия изток за инвестиции.

Сергей Безделов, директор на Асоциацията за индустриално копаене, коментира: "Второто място на Русия в света по копаене на криптовалути се улеснява от евтиното електричество, климата и квалифицираният персонал. С приемането на законодателна регулация за „копаенето" на криптовалути интересът към индустрията се увеличи сред широк кръг хора, включително големи инвеститори. Регистрираме и голям интерес сред чуждестранни клиенти. Граждани и организации от Китай и страните от Персийския залив стават потребители на нашите съоръжения."

BitRiver прогнозира, че в близко бъдеще индустрията може да допринесе с 50 милиарда рубли (приблизително 500 милиона евро) годишно към държавния бюджет под формата на данъци. Очаква се нетната ликвидност на криптовалутата за външнотърговски сетълменти да достигне около 300 милиарда в рублов еквивалент.

Компанията също така прави смела прогноза за бъдещето на криптовалутите в световната икономика: "Копаенето на криптовалута има потенциала да разклати доминиращата позиция на долара. След 5-10 години делът на сетълментите в криптовалута в света вероятно ще премине границата от 50%. Когато успеем да преминем към по-надеждна цифрова финансова система, ролята на санкциите ще отслабне и смисълът на тяхното прилагане всъщност ще бъде сведен до нула."

Какво представлява "копаенето" на криптовалута?

"Копаенето" на криптовалута е процес, който осигурява сигурността и децентрализацията на криптовалути като биткойн, базирани на консенсусния механизъм за доказателство за работа (PoW). Този процес включва верификация на потребителските трансакции и добавянето им към публичния регистър на блокчейна. Той е от критично значение за функционирането на биткойн без нуждата от централен орган.

Операциите по копаене също са отговорни за добавянето на нови монети към съществуващото предлагане. Процесът следва строго определени правила, вградени в основните протоколи за криптовалута, които не позволяват произволно създаване на нови монети.

За да генерират нови единици криптовалута, копачите използват изчислителната си мощ за решаване на сложни криптографски пъзели. Първият копач, успял да реши пъзела, получава правото да добави нов блок от трансакции към блокчейна и да го разпространи в мрежата.

Как функционира копаенето на криптовалута?

Новите блокчейн трансакции се изпращат в пул, наречен пул с памет. Задачата на копача е да провери валидността на тези чакащи трансакции и да ги организира в блокове.

Блокът представлява своеобразна страница от блокчейн регистъра, съдържаща няколко трансакции и други данни. Възелът за копаене отговаря за събирането на непотвърдени трансакции от пула с памет и сглобяването им в блок кандидат.

След това копачът се стреми да преобразува този кандидат-блок във валиден, потвърден блок. За целта той трябва да реши сложен математически проблем, изискващ значителни изчислителни ресурси. При успешно изкопан блок, копачът получава блок награда, състояща се от новосъздадени криптовалути плюс такси за трансакции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари