"Газпром" оглави списъка на най-губещите компании в Русия

2
Руската икономика в криза: Топ 10 на най-губещите компании
Руската икономика в криза: Топ 10 на най-губещите компании Снимка: ТАСС

Войната в Украйна нанася тежък удар върху руската икономика

Руският бизнес преживява безпрецедентни загуби в резултат на военния конфликт в Украйна и последвалите международни санкции. Според последната класация на руското издание на Forbes, някои от най-големите компании в страната отчитат рекордни финансови загуби за 2023 година.

Газовият гигант "Газпром" оглавява списъка на най-губещите руски компании за първи път в своята 25-годишна история, отбелязва вестник СЕГА. Концернът регистрира чиста загуба от 583,1 милиарда рубли за изминалата година, което е драстичен обрат спрямо печалбата от 1,3 трилиона рубли през предходната година. Основната причина за това е загубата на европейския пазар, който традиционно е бил най-големият потребител на руски газ. Експортът на "Газпром" е намалял от 185 милиарда кубически метра газ през 2021 година до едва 69 милиарда кубически метра през 2023 година.

Амурският газохимически комплекс се нарежда на второ място в класацията с 72 милиарда рубли загуба, следван от онлайн търговеца Ozon с минус 43 милиарда рубли.

Обединената авиостроителна корпорация (ОАК) заема четвърто място с чиста загуба от 34,8 милиарда рубли, което представлява увеличение с 47% спрямо 2022 година. Компанията обяснява този резултат с нарастващите разходи по обслужване на банкови кредити. Въпреки че ОАК получи значителни държавни поръчки за замяна на западни самолети, попаднали под санкции, изпълнението им се забавя именно поради ограниченията, наложени от международната общност.

Санкциите са повлияли негативно и на други компании в топ 10 на класацията. "Русгаздобыча", която е на осмо място, е засегната от спада в продажбите и добива на газ. Държавната корпорация "Агенция за застраховане на влоговете" отчита загуба от 29,5 милиарда рубли, въпреки че през 2023 година не е имало нито един банков фалит.

"Пивоварната компания Балтика" влиза в списъка на губещите компании за първи път, след като датската Carlsberg Group обяви оттеглянето си от руския пазар през март 2022 година. Последвалата де факто национализация и съдебни спорове доведоха до значителни загуби за компанията.

Социалната мрежа VK също е сред губещите с 34,3 милиарда рубли отрицателен финансов резултат. Компанията увеличава разходите си за персонал, възнаграждения на партньори и медийно съдържание.

Експертите отбелязват, че тази тенденция на загуби сред водещите руски компании е пряко следствие от продължаващия конфликт в Украйна и международните санкции. Възстановяването на руската икономика ще зависи от развитието на геополитическата ситуация и възможното нормализиране на отношенията със западните партньори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Учуден
    До 1 - учуден съм,че малоумен ПеПераст като теб,работещ със задника си,не е наясно що за глупост е тази статия. Ако не беше обикновен ДеБил,щеше да си потърсиш други източници от които да разбереш,че руската икономика е повече от добре в сравнение с германската например,която отчита спад за второ поредно тримесечие. Но тъй като си умствено изостанал и това е много сложна материя за хуйосмук като теб,съсредоточи се върху близането на задника на Шиши където ти е силата
  • -1
    1
    Da be da
    Мурзилки, що спите бе? Дайте опорките по темата!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари