Русия изгони шестима британски дипломати

3
Руските власти твърдят, че Великобритания се готви за конфликт от 2017 година
Руските власти твърдят, че Великобритания се готви за конфликт от 2017 година

Руските власти твърдят, че Великобритания се готви за конфликт от 2017 година

В разгара на нарастващото геополитическо напрежение, Руската федерация предприе драстични мерки, като изгони шестима британски дипломати от страната. Това действие идва в навечерието на ключова среща между американския президент Джо Байдън и британския премиер Кийр Стармър във Вашингтон, където се очаква да се обсъжда възможността за предоставяне на далекобойно западно оръжие на Украйна.

Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия обоснова решението си с твърдения за "разузнавателно-подривна дейност" от страна на дипломатите. Според ФСС, Лондон активно участва в "координиране на ескалацията на международно-политическата обстановка".

Руското външно министерство прекрати акредитацията на шестимата служители, изпратени в Москва по линия на Директората за Източна Европа и Централна Азия на британското външно министерство. Телевизионният канал "Россия-24" разкри имената на дипломатите: Джесика Дейвънпорт, Грейс Елвин, Ендрю Дафт Калъм, Кетрин Макдонал, Томас Джон Хиксън и Блейк Пател.

ФСС обвини дипломатите в различни дейности, включително вербуване на тийнейджъри, срещи с руски опозиционери и организиране на провокации под прикритието на дипломатическа дейност. Сътрудник на ФСС заяви в ефира на "Россия-24", че изгонените дипломати са осъществявали контакти с представители на руското гражданско общество, включително журналисти от "Новая газета" и правозащитници от организациите "Гражданско съдействие" и "Мемориал".

Вестник "Известия" съобщава, че Джесика Дейвънпорт, която е посещавала заседания на руски съдилища по политически дела, е обвинена в съдействие на правозащитниците Светлана Ганушкина и Евгений Ястребов. Според руските власти, тези правозащитници "се занимават с миграционен лобизъм и са се опитали да разбунят Русия отвътре".

ФСС също твърди, че Великобритания е планирала конфликт с Русия още от 2017 година. Според службата, тогавашният ръководител на Директората, Мартин Харис, е играл ключова роля в този процес и дори е инициирал "покушението срещу работещия за британското разузнаване бивш офицер от ГРУ Сергей Скрипал в Солсбъри".

Великобритания все още не е коментирала официално обвиненията и експулсирането на нейните дипломати от Москва.

Русия многократно е обвинявала Великобритания в стремеж да ѝ нанесе стратегическо поражение в Украйна чрез снабдяване на украинските въоръжени сили с оръжие. Руската страна твърди също, че Лондон е провалил подписването на мирен договор в Истанбул през 2022 година.

От своя страна, британските власти подчертават, че подкрепят Украйна в отбраната ѝ срещу руската агресия, но не се стремят към пряко противопоставяне с Русия.

Британският премиер Кийр Стармър коментира ситуацията, заявявайки: "Русия започна този конфликт. Русия незаконно нахлу на територията на Украйна. Русия може да прекрати този конфликт веднага. Украйна има право да се защитава и ние напълно подкрепяме това нейно право." Това изявление беше направено в отговор на предупреждението на руския президент Владимир Путин, че използването на западно далекобойно оръжие по територията на Русия би било равносилно на пряко въвличане на НАТО във войната.

Тази ескалация на дипломатическото напрежение между Русия и Великобритания подчертава сложността на геополитическата ситуация и потенциалните рискове от по-нататъшно изостряне на отношенията между Запада и Русия в контекста на продължаващия конфликт в Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    БРАВО
    Здрав шут в гъза за малобританските фаготи! Слава на Русия!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари