Русенски литературни съкровища от XIX век оживяват в документална изложба

0

Експозицията е подредена е Регионалната библиотека "Любен Каравелов"

В рамките на IV Литературен фестивал "Писмените съкровища на Долен Дунав" в Русе беше открита документална изложба, посветена на четирима видни русенски писатели от XIX век. Експозицията, озаглавена "Русенски писатели от XIX век", беше представена на 2 октомври 2024 година във фоайето на втория етаж на Регионална библиотека "Любен Каравелов".

Изложбата отбелязва няколко значими годишнини: 175 години от рождението на Тодор Хаджистанчев, 145 години от рождението на Константин Мутафов, 140 години от рождението на Екатерина Манчева и 125 години от рождението на Владимир Полянов. Посетителите имат възможност да се запознаят с редки и ценни експонати от колекциите на библиотеката, включително произведения на авторите, публикации за тях, както и документи от фондовете "Старопечатен", "Михаил Арнаудов", "Ръкописи" и "Снимки".

Тодор Хаджистанчев, роден през 1849 година в Русе, е представен като значима фигура в националноосвободителните борби и културния живот на града. Сред експонатите са негови драматургични произведения и образователни книги, издадени преди Освобождението, както и броеве на списание "Слава" и вестник "Славянин", които той е издавал.

Константин Мутафов, роден през 1879 година, е многостранна личност - артист, писател, драматург и преводач. Изложбата включва негови разкази, пиеси и преводи, като специален акцент са книгите с автограф от личната библиотека на академик Михаил Арнаудов.

Екатерина Манчева, родена през 1884 година в Русе, е представена като поетеса, учителка и общественичка. Посетителите могат да видят броеве на списание "Здравец", което тя е издавала, както и нейни стихотворения и документи, свързани с благотворителната ѝ дейност.

Владимир Полянов, роден през 1899 година в Русе, е представен като писател, драматург, преводач и режисьор. Изложбата включва негови произведения, книги с автографи и документи, свързани с творческата му дейност.

Валерия Йорданова, библиограф-експерт, представи експозицията пред публиката. Събитието уважиха редица официални лица, включително Таня Тодорова - директор на дирекция "Образование" в Община Русе, Росица Гойчева - експерт по български език в Регионално управление на образованието - Русе, доктор Петя Стефанова - преподавател в Русенски университет "Ангел Кънчев" и Толя Чорбаджиева - началник на отдел "Държавен архив" в Русе.

Литературният фестивал "Писмените съкровища на Долен Дунав" се провежда с финансовата подкрепа на Община Русе по Програма Култура и ще продължи до 2 ноември 2024 година. Изложбата "Русенски писатели от XIX век" е част от богатата програма на фестивала и предоставя уникална възможност на жителите и гостите на Русе да се докоснат до литературното наследство на града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Зрител
    Творчески екип на БНТ - Русе преди няколко години засне епизоди на "Ретро Русе, ретро свят" по вестник "Славянин", списван от Тодор Хаджистанчев в края на 19 и началото на 20 век. 30 минутните филми представяха тогавашните български и международни новини и създаваха игрални сценки с русенски актьори.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари