Русе почете паметта на Апостола на свободата

0

Русенци отбелязаха 187 години от рождението на Васил Левски с тържествена церемония

В Русе бе отбелязана 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски с възпоменателна церемония, организирана от Община Русе и Областната администрация. Събитието събра множество представители на държавната и местната власт, сред които областният управител Драгомир Драганов, заместникът му Георги Георгиев, кметът Пенчо Милков и председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев.

Областният управител Драгомир Драганов подчерта, че Васил Левски е велик син на България, който е отдал живота си за свободата и независимостта на страната. Той го определи като вдъхновител за поколения българи. „Заветите на Левски ни провокират да се запитаме днес, когато застанем до паметника на Васил Иванов Кунчев и поднасяме цветя, можем ли като него да вперим поглед в далечината и да видим колко е важно тук и сега да градим бъдещето си, загърбвайки собственото си его и личните амбиции. Тук е и мястото да се запитаме смеем ли да сложим портрета на Левски не зад тила си, а срещу себе си, така че всеки път, когато вземаме решение да срещаме проницателния поглед на Апостола,“ заяви Драганов.

Кметът Пенчо Милков припомни исторически факти за личността на Васил Иванов Кунчев и подчерта важността на неговото наследство. Васил Левски осъзнава, че не с чети, а с ежедневно говорене, просвещение и работа с всяко едно сърце и душа на българин във всяко едно село може да се вдигне революция народна, единна и обща, и чрез нея българите ще могат да отвоюват своята свобода,“ заяви Милков. Той добави, че Левски не възпява в оди България, а със синовна обич и дълг ежедневно работи с хората. „Животът на човека трябва да е изпълнен не с цели за печалба и величие, а за дълг. Да го осъзнаем и да се борим да го изпълним – дълг към семейството, града и родината. Свободата не е момент, не е акт, не е дата, не е място, тя е състояние. Ние ще бъдем свободни само и дотолкова, докато с ежедневен труд и борба изпълняваме своя дълг за бъдещето на България заедно всички, както Левски ни постанови,“ завърши кметът Милков.

Церемонията започна с изпълнение на военни маршове от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Христо Костов от Театрална студиа „Маска“ при Общинския младежки дом изпълни стихотворението на Блага Димитрова „И все Левски“. Бе отслужена заупокойна молитва и благодарствен молебен от Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий и свещеници от Русенската света митрополия. Почетен караул от Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон „Ангел Кънчев“ бе строен пред паметника. „Давате възможност на гражданството да реализира един празник на вечността, празник, който спомня за онова, което е непреходно, а не онова, което е забравимо не само след смъртта, но и приживе,“ каза епископ Макарий.

Водещ на церемонията бе Мина Маринова-Гръцманова. Тя завърши с полагане на венци и цветя от множество държавни и местни институции, политически партии, училища, патриотични и неправителствени организации, както и от граждани.

Паметникът на Левски в Русе бе изграден през 2020 година в Парка на възрожденците, след като повече от две десетилетия жителите на града чакаха изграждането на паметника на Апостола на свободата. След множество перипетии, изграждането на паметника се реализира от инициативен комитет, в който участваха много общественици, а председател на комитета беше Искрен Веселинов. Решението за изграждане на паметник в крайдунавския град бе взето още през 2014 година, като намеренията бяха до края на 2016 година идеята да се реализира. Въпреки това, поради различни причини, този план не бе осъществен в посочения срок.

В средата на 2017 година бе обявен национален конкурс, в който участваха 11 проектни разработки. Победител не бе избран, но се даде шанс на авторите на три проекта да ги доразвият. Макар и след корекции, нито един от вариантите не получи одобрение. Втори национален конкурс бе обявен в началото на декември 2018 година и победителят бе определен – екип в състав скулпторът Даниел Кънев и архитект Силвия Славова. Заедно с постамента паметникът е висок 4,20 метра. Средствата за изграждането му бяха събрани от Национална дарителска кампания, в която се включиха политически партии, държавни и местни институции, както и множество граждани. Изграждането на паметника струва около 150 000 лева, като най-големите дарители бяха Община Русе и инж. Владимир Колев.

Любопитен факт е, че според историка д-р Веселина Антонова, Русе е посещаван от Дякона около 10 пъти. Сведенията за това са получени от документи на Русенската възрожденска община, съхранявани единствено в Държавния архив в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари