Русе отделя рекордните 3% от бюджета за спорт

0
Общинският съвет прие наредба за финансово подпомагане на спортните клубове и спортните дейности
Общинският съвет прие наредба за финансово подпомагане на спортните клубове и спортните дейности Снимка: Община Русе

Спортните клубове получават нови възможности за развитие

Русенската община ще отделя минимум 3% от бюджета за спорт.

Общинският съвет в Русе прие единодушно нова Наредба за условията и реда за финансово подпомагане на спортните клубове и спортните дейности в община Русе. Документът въвежда безпрецедентно решение - минимум 3 процента от имуществените и други данъци и неданъчни приходи за местни дейности на Община Русе ще бъдат насочвани към спорта, като се изключват целевите приходи.

Електронизация на процедурите

Наредбата модернизира административните процедури чрез въвеждане на електронни формуляри за кандидатстване и отчитане. Това ще облекчи значително спортните клубове при подаването на документи и ще оптимизира процеса на управление на общинските средства.

Критерии за финансиране

Новият документ поставя акцент върху постигнатите спортни резултати през предходната година като основен критерий при разпределението на средствата. Клубовете с високи постижения на местно, национално и международно ниво ще получават по-голяма финансова подкрепа.

Приоритет върху масовия спорт

Специално внимание се отделя на масовия спорт и насърчаването на активния начин на живот сред русенци. Клубовете, организиращи масови спортни събития и инициативи, също ще могат да кандидатстват за финансиране.

Кметът на Русе Пенчо Милков определи момента като исторически: "Не знам в друга община в страната спортът да се подпомага с 3% от общинския бюджет и това да се определи като приоритет. Спортът е изключителен обществен механизъм за единение на хората и за създаване на чувство на гордост в местната общност, включително и това хора да идват и да остават в града ни".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    Здравец
    Всички сме спортисти. Нема лошо да има повече пари за да станем още по спортни натури .Пари има бол. Поне да са смислено вложени .
  • 12
    1
    Гърни Спасовски
    300 милиона е бюджета на Русе за 2024. 3% това са 9 милиона. Колко хора с тежки заболявания могат да получат лечение в чужбина за тия пари. Поне 50. Вместо това фирмички ще усвояват, ще доставят гумени топки по 300 лв всяка, ще сменят чимове на стадиона в Сеслав, ще наливат в пропадналия Дунав Руси. И цялата тая работа за да може Менчо да прибере 10% от тях. Дайте му на Менчо 1 милион и останалите ги дайте за смислени каузи. Не за чимове в Сеслав.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари