Минимум 3% от местните данъци ще отиват за спорт в Русе

0
Община Русе предлага нова наредба за финансиране на спортните клубове и дейности
Община Русе предлага нова наредба за финансиране на спортните клубове и дейности

Община Русе предлага нова наредба за финансиране на спортните клубове и дейности

Кметът на Община Русе - Пенчо Милков, внесе предложение в Общинския съвет за приемане на нова Наредба за условията и реда за финансово подпомагане на спортни клубове и спортни дейности в Община Русе. Предложението идва след създаването на нова дирекция "Спорт и младежки дейности" в структурата на общинската администрация, което цели да оптимизира организацията и контрола върху финансирането на спортните дейности в града.

Основни промени в новата наредба:

  1. Въвежда се минимален праг от 3% от имуществените и други данъци и неданъчни приходи за местни дейности, които да бъдат заделяни за финансиране на спортните клубове и дейности.
  2. Предвижда се разграничение на финансираните дейности в различни раздели, включително "Развитие на спортните клубове".
  3. Въвежда се нова формула за определяне на финансирането на колективните спортове, която обвързва средствата с постиженията на клуба за предходната година.
  4. Отразен е новият Регламент (ЕС) 2023/2831 на Комисията от 13 декември 2023 година, според който размерът на минималните помощи е до 300 000 евро.

Кметът Пенчо Милков коментира: "С тази нова наредба целим да постигнем по-голяма прозрачност, отчетност и ефективност при разпределението на средствата за спорт в Русе. Искаме да създадем ясни правила, които да стимулират развитието на спортните клубове и да насърчат активното участие на гражданите в спортни дейности."

Наредбата предвижда средствата да бъдат разпределяни в следните раздели:

  1. Ученически и масов спорт
  2. Състезания под егидата на Община Русе
  3. Развитие на спортните клубове
  4. Организиране и провеждане на мащабни спортни прояви
  5. Награди
  6. Други дейности по спорта
  7. Резерв

Специално внимание се обръща на развитието на детско-юношеския спорт, като не по-малко от 50% от средствата в раздел "Развитие на спортните клубове" трябва да бъдат разходвани за тази цел.

Предложението за новата наредба е публикувано на интернет страницата на общината за обществено обсъждане. Гражданите и заинтересованите страни имат 30-дневен срок да изразят своето мнение и да дадат предложения по проекта.

С приемането на тази наредба се цели да се улесни процедурата при кандидатстване за публични финансови средства от спортните клубове и организатори, както и да се осигури по-голяма коректност и навременност при отчитане на разходваните средства.

Очаква се новата наредба да влезе в сила след приемането ѝ от Общински съвет - Русе, като с това ще бъде отменена действащата в момента наредба, приета през 2017 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Ха?
    Че от какъв зор пари от моите данъци ще отиват пари при някакви тъпи спортисти?!! А за рибарите няма ли? А за ловците? Ами че те утре могат да гласуват 5% да отиват за нови курви за кмета?!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари