Румен Радев разговаря с Вьоса Османи

0
Държавните глави обсъдиха развитието на двустранните отношения между България и Косово
Държавните глави обсъдиха развитието на двустранните отношения между България и Косово Снимка: Прессекретариат на президента

Държавните глави обсъдиха развитието на двустранните отношения между България и Косово

Ускоряването на процеса на интеграция на Косово в международните структури, европейската и евроатлантическата общност ще бъде позитивен знак за целия регион, заяви президентът Румен Радев по време на среща с президента на Република Косово Вьоса Османи. Срещата се проведе преди началото на срещата на върха на Европейската политическа общност в двореца "Бленъм" край Оксфорд.

Развитие на двустранните отношения между България и Косово

По време на разговора двамата президенти подчертаха значението на отличния политически диалог като фактор за всестранното развитие на отношенията между България и Косово. Румен Радев изтъкна важността на резултатите от официалното му посещение в Косово през декември миналата година. В рамките на това посещение бяха обсъдени редица теми от двустранното сътрудничество, включително икономиката, инвестициите, образованието и сигурността, съобщиха от Прессекретариата на президента.

Подкрепа за българската общност в Косово

Президентът Радев изрази признателността си за подхода на Косово към българската общност, подчертавайки спазването на европейските демократични стандарти. Той изрази надежда, че процесът по утвърждаване на статута и възможностите за пълно упражняване на правата на българската общност в страната ще продължи и ще способства за укрепване на връзките между двете държави.

Правото на самоопределение - фундамент на демокрацията

Румен Радев и Вьоса Османи изразиха обща позиция, че гарантирането на правото на самоопределение е сред основните принципи на демокрацията. Президентът Радев подчерта значението на това право за развитието на демократичните процеси в региона и за укрепването на мира и стабилността.

Важност на евроинтеграцията за Косово и региона

Интеграцията на Косово в европейските и евроатлантическите структури не е само въпрос на национален интерес за страната, но и важен фактор за регионалната стабилност. Българският държавен глава подкрепи усилията на Косово в този процес и подчерта, че успехът на тази интеграция ще има позитивно отражение върху целия Балкански регион.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    MnUI
    Не ни интересува с кого е разговарял! Вместо да е в България и да връчи втори и веднага трети мандат, Радеф си пътува за безсъдържателни разходки. Къде са БТР-те ни, за да помагат при гасенето на пожари?! А, да, агент денк0ф ги подари на уССССССССССССССрайна, защото агент денкоф каза "не ни трябват"!
  • 1
    2
    dgd
    Паметник на Валентин Крумов в центъра на Прищина и ежегодно честване и поднасяне на венци. Доживотна пенсии за всеки от роднините му плащани от косоварската сган.
  • 2
    1
    dgd
    Да поиска репарации за убития българин Валентин Крумов.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари